Αρχική

Καραθανάσης Δημήτρης: «Κοινή φιλοσοφία»

επιμέλεια: Κώστας Νικολαΐδης 
Η πρόσληψη του Τάκη Καραθανάση από τον Μακεδονικό Κοζάνης, προκάλεσε αίσθηση στα ποδοσφαιρικά στέκια της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας. Η εξέλιξη ήρθε ύστερα από την απόφαση της ΕΠΟ που ορίζει πως οι ομάδες του Α΄ τοπικού οφείλουν να έχουν προπονητή με δίπλωμα UEFA Β και ανωτέρω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνεργασία με τον Σάκη Τζηκαλιό (θεωρείται πιθανό να αναλάβει κάποιο τμήμα της ακαδημίας του Μακεδονικού) και να δρομολογηθεί η συμφωνία με τον Τάκη Καραθανάση, μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου της Κοζάνης.


 Γέννημα-θρέμμα Κοζανίτης, αγωνίσθηκε μόνο στην Κοζάνη για 17 συνεχόμενα χρόνια (1976-1993, όταν και σταμάτησε, λόγω σοβαρού τραυματισμού).
Είναι πρώτος σε συμμετοχές στους «ερυθρόλευκους», τρίτος σκόρερ όλων των εποχών (πίσω από τους Θωμά Παπαδόπουλο και Κώστα Κωστόπουλο) και με σπουδαία προσφορά ως ποδοσφαιριστής στην Κοζάνη. Μάλιστα, έπαιξε πρώτο ματς με τους «ερυθρόλευκους» μόλις συμπλήρωσε τα 14 χρόνια, στο ματς για το κύπελλο ερασιτεχνών ΑΟ Αγρινίου-Κοζάνη 0-1 (με σκόρερ τον Βασίλη Κουζιάκη).
Η προπονητική του πορεία ήταν ανάλογη, έχοντας να παρουσιάσει εξαιρετικά επιτυχημένο έργο όπου κι αν δούλεψε. Ο Τάκης Καραθανάσης πέρασε από Μεταμόρφωση, Άνω Κώμη, 2 χρόνια στην ΑΕ Κοζάνης, ένα χρόνο «δίδυμο» με τον Θόδωρο Μανδραβέλη στην Κοζάνη, 6 χρόνια στο Βατερό και έπειτα στο Καρυοχώρι. Πέρσι ανέλαβε στο δεύτερο γύρο τον Αλιάκμονα Αιανής, καταφέρνοντας να φθάσει στην άνοδο, μέσα από αήττητη πορεία (13 νίκες, 1 ισοπαλία). Ο έμπειρος προπονητής μίλησε για τη νέα σελίδα που ανοίγει με τον Μακεδονικό Κοζάνης: «Είναι μια πολύ γνωστή ομάδα, όπου συστηματικά γίνεται καλή δουλειά στις ακαδημίες, προωθώντας πολλά παιδιά. Δε χρειάστηκε να το σκεφθώ όταν μου έγινε η πρόταση, καθώς στη συνομιλία που είχαμε, φάνηκε πως υπάρχει κοινή φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο, δηλαδή μια καλή πορεία και ταυτόχρονη αξιοποίηση των δικών μας ποδοσφαιριστών».
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ: Σε ερώτηση αν γνωρίζει το υλικό του Μακεδονικού, ο Καραθανάσης απάντησε: «Γνωρίζω τους παίκτες, διότι από τη μια παρακολουθούσα παιχνίδια της Α΄ κατηγορίας, αλλά παράλληλα κι όσον αφορά τα παιδιά που προωθούνται από την Κοζάνη 2004, έχω άποψη, αφού ήταν στον ίδιο όμιλο με την Αιανή. Επίσης ήρθαν στην ομάδα τέσσερα παιδιά από την Αιανή, που γνωρίζω καλά. Είναι όμως σημαντικό ότι θα έχουμε συζήτηση με τον Γιώργο Παπακώστα και τον Θόδωρο Μανδραβέλη για ορισμένα θέματα, επίσης άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι πως θα υπάρχει συνεργασία με τους Λεωνίδα Ζαχαριάδη και Θωμά Αργυρόπουλο, που θα παίζουν στην ομάδα, αλλά είναι και γυμναστές». 
Όσον αφορά τη νέα χρονιά, ο έμπειρος προπονητής επισήμανε: «Πρωταρχικό μέλημα είναι σαφώς μια καλύτερη πορεία από πέρσι, από κει και πέρα εφόσον βρεθούμε και στις υψηλές θέσεις, τόσο το καλύτερο. Σίγουρα το νέο πρωτάθλημα αναμένεται ανταγωνιστικό, καθώς όλες οι ομάδες ενισχύθηκαν και θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν καλό αγωνιστικό πρόσωπο». Η προετοιμασία του Μακεδονικού Κοζάνης αρχίζει στις 28 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα κινείται για την απόκτηση ενός επιθετικού.