Αρχική

Ο Γ.Γ. του ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στην Κοζάνη

Ο Γ.Γ. του ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στην Κοζάνη

“Θέλω να μεταφέρω ένα κλίμα αισιοδοξίας που πρέπει να έχουμε και το οποίο πηγάζει από τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε. Κάθε μετάβαση είναι δύσκολη. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με τις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης έχει αυξημένες ανάγκες και οι ανάγκες αυτές πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Οι πόροι υπάρχουν καθώς υπάρχει το σχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.

Οι πόροι του ξεπερνούν το 1.5 Δις Ευρώ. Δίπλα σε αυτό υπάρχει ασφαλώς και το ΠΕΠ που είναι και αυξημένο κατά 16%, αλλά και οι επενδύσεις που κάνει η ΔΕΗ. Είναι μια δύναμη πυρός χρηματοδοτική που θα μας επιτρέψει να κάνουμε μια δίκαιη μετάβαση που θα βοηθήσει την ευημερία του τόπου.  Ήταν αναγκαίο να πάμε σε ένα νέο μοντέλο. Αυτό είναι το κομμάτι που δουλεύουμε τώρα.

Αν υπάρξει η καλή διάθεση από όλους τους τοπικούς παράγοντες, νομίζω η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλύτερη”.

Τι αλλάζει στις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις - Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Αυτόματους συμψηφισμούς και εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ περιλαμβάνουν τα σχέδια της ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις με το στίγμα να δίνει σχετική απόφαση που τίθεται σε ισχύ από τις 19 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση στόχος είναι η απλοποίηση, βελτίωση και επίσπευσης των διαδικασιών επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που προκύπτει από την εκκαθάριση της οικείας αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Αναλυτικότερα η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Δικαίωμα επιστροφής

Σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή επειδή το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στο νομικό πρόσωπο η τη νομική οντότητα από τη Φορολογική Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.

Διαδικασία επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου

Σε περίπτωση που με την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, αυτό επιστρέφεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δε δημοσιοποιούνται.

Η αξιολόγηση υλοποιείται στη βάση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS.