Αρχική

Χάρης Παπαγεωργίου: Αφιέρωμα στον Μεγάλο Αθλητή και Ανθρωπο με το "χρυσό χέρι"!!!!

Ο Χάρης Παπαγεωργίου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ομάδας μπάσκετ, καθώς υπήρξε πρωταγωνιστής της κατάκτησης του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος του Άρη (1979).
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 26 Μαρτίου 1953, άρχισε την καριέρα του από την Αναγέννηση Αγίας Τριάδας, όπου υπήρξε συμπαίκτης με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Το 1971 “μετακομίζει” στον Άρη, όπου και παρέμεινε έως το 1987.
Σε ηλικία 18 ετών ο Χάρης Παπαγεωργίου καθιερώνεται στην ομάδα του Άρη και αρχίζει να δείχνει τις ικανότητες του στο σκοράρισμα. Έχοντας ως συμπαίκτη τον φίλο του και οργανωτή του παιχνιδιού του Άρη εκείνη την εποχή, Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο Παπαγεωργίου σκοράρει σε κάθε αγώνα 40 και 50 πόντους. Αξίζει να αναφερθεί ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ακόμη το τρίποντο. Όλα τα καλάθια ήταν δυο πόντων, έστω κι αν είχαν μπει από τη μέση του γηπέδου.
Η δεινότητα του Χάρη Παπαγεωργίου στο σκοράρισμα ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό ως το “Χρυσό χέρι”. Παλαιότεροι φίλοι του Άρη αναφέρουν ότι στα παιχνίδια του Άρη στο Αλεξάνδρειο όταν ο Χάρης έπαιρνε τη μπάλα όλο το γήπεδο φώναζε “σουτ”, έστω κι αν αυτός ήταν πολύ μακρυά από το καλάθι. Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη του κόσμου και η πίστη του στις δυνατότητες του μεγάλου σκόρερ, που τον παρότρυναν να σουτάρει από οποιαδήποτε θέση κι αν βρισκόταν.
Η πρώτη διάκριση για τον Χάρη Παπαγεωργίου έρχεται το 1976, οπότε και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος. Το 1979 ο Χάρης Παπαγεωργίου κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος με τον Άρη, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στον κόσμο του Άρη. Ο Παπαγεωργίου υπήρξε ο ηγέτης της ομάδας καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος. Τη χρονιά εκείνη ο Χάρης αναδεικνύεται πρώτος σκόρε για τη σεζόν 1978-1979.
Με τον Άρη θα ευτυχίσει να πανηγυρίσει ακόμη 2 πρωταθλήματα το 1986 και το 1987 και ένα κύπελλο Ελλάδος το 1987.
Ωστόσο, η τύχη του γύρισε την πλάτη στην καλύτερη ηλικία καθώς αναγκάστηκε να μείνει εκτός γηπέδων για 2 ολόκληρα χρόνια. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της περιόδου 1978-1979, ο Χάρης Παπαγεωργίου παθαίνει ολική ρήξη τένοντα. Έξι μήνες αργότερα χειρουργείτε στη Σουηδία και οι παράγοντες του Άρη τον πιέζουν να βοηθήσει το συντομότερο δυνατόν. Αποτέλεσμα τις πίεσης αυτής ήταν η υποτροπή για τον μεγάλο αθλητή και η αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους για 2 ολόκληρα χρόνια.
Έχοντας βοηθήσει την ομάδα του Άρη με όλες του τις δυνάμεις ως παίκτης, ο Χάρης Παπαγεωργίου αναλαμβάνει χρέη βοηθού προπονητή στο πλευρό του Γιάννη Ιωαννίδη και αργότερα βοηθά την ομάδα ως μάνατζερ.
Με την εθνική ομάδα, ο Παπαγεωργίου έχει 82 συμμετοχές με 886 πόντους. Συμμετείχε σε 3 διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ το 1973, το 1979 και το 1981.