Αρχική

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ

Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνον αυτή που παίζει στο γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στο πρωτάθλημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με προπονητή τον Ρουμάνο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Υπάρχουν κι άλλες με πολλούς παίκτες μικρών ηλικιών στις λεγόμενες "ακαδημίες", κάτω των 20 ετών, κάτω των 17 ετών κλπ.

Μερικοί αυτές τις ομάδες των πιτσιρικάδων τις ονομάζουν και "φυτώριο", επειδή από αυτές φυτρώνουν και όταν μεγαλώσουν μεταπηδούν και εντάσσονται στην μεγάλη ομάδα που ξέρουμε.

Οι ομάδες αυτές έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα: Όλα τα παιδιά είναι ελληνοπούλα και μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα. Προέρχονται από όλη την Ελλάδα, όπου τους ανακάλυψαν οι λεγόμενοι "σκάουτερς", δηλαδή κυνηγοί ταλέντων και τούς έφεραν στον ΠΑΟΚ.

Στη Θεσσαλονίκη διαμένουν σε οικήματα με όλες τις ανέσεις, με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, εκλεκτή διατροφή, με φρουρούς για ασφάλεια, με δωρεάν μεταφορά στο σχολείο/Λύκειο, το φροντιστήριο, τα Αγγλικά κλπ.

Η προπόνηση τους έχει ανατεθεί σε ένα επιτελείο τεχνικών, με τον γνωστό Πάμπλο Γκαρσία, πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, να έχει την ευθύνη για τον ΠΑΟΚ Β΄, τον προθάλαμο για την ανδρική ομάδα .

Είναι ένα είδος υποτροφίας, όπως δηλαδή κάνουν μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, που ελκύουν αριστούχος και στη συνέχεια τους αξιοποιούν.

Από αυτές τις ομάδες συγκροτείται η "δεύτερη ομάδα" ΠΑΟΚ Β', η οποία αυτήν τη στιγμή είναι πρωτοπόρος στο σχετικό πρωτάθλημα.

Όλα τα έξοδα, που δεν είναι λίγα, τα πληρώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

Γιατί πληρώνει τόσα πολλά λεφτά;

Γιατί, σαν έξυπνος επιχειρηματίας θέλει να αξιοποιήσει την επένδυση του.

Πρώτα, για να τους εντάξει στην πρώτη ομάδα της Superleage, και να μη ξοδέψει εκατομμύρια να αγοράσει έτοιμους μεγάλους παίκτες από άλλες ομάδες.

Τέτοιοι είναι π.χ. οι Κουλιεράκης, Λύρατζης και Κωνσταντέλιας.

Όταν αυτά τα παιδιά μεταπηδήσουν στην μεγάλη ομάδα, αποκτούν πολύ μεγάλη εμπορική άξια, πολλών εκατομμυρίων

Και δεύτερο, για να πουλήσει μερικούς.

Έτσι, κάνει απόσβεση όσα ξόδεψε για την επένδυση.

Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Γιαννούλης, αριστερός οπισθοφύλακας, που έχει ρίζες από την Κατερίνη (Βατανιακό), πουλήθηκε στην Αγγλική Σουόνσι (ομάδα της Premier Leage, της κορυφαίας στον κόσμο) για 12 εκατομμύρια, ενώ ο Χρήστος Τζόλης για 13,5 εκατομμύρια.

Πρόσφατα 10 πιτσιρικάδες από τις ακαδημίες υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα: Βασίλης Νικολούλης, Αλέξανδρος Τσιαπτσαλής, Αργύρης Δαρέλας, Γρήγορης Πολιτάκης, Ερμής Σελιμάι, Τάσος Μελετίδης, Δημήτρης Τσοπούρογλου, Γιώργος Κουλούρης, Λάμπρος Σμυρλής, Οδυσσέας Σπυρίδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας 11χρονος, ο Αρίστος Καλλιοντζής, εντάχτηκε πρόσφατα στην πιο μικρή ομάδα, την Under 13.

Ο πιτσιρικάς αυτός φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο ταλέντο, γιατί είναι ήδη πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας!