Αρχική

Χάος στις ΗΠΑ: Καθηλωμένα όλα τα αεροσκάφη λόγω τεχνικού προβλήματος

 Καθηλωμένα όλα τα αεροσκάφη λόγω τεχνικού προβλήματος

Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε με τους υπολογιστές της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA).

Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τις πτήσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ είναι πιθανό τα αεροπλάνα να παραμείνουν καθηλωμένα, σύμφωνα με το ABC News.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, σε ανακοίνωσή της η FAA αναφέρει ότι εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση του προβλήματος, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα ακυρωθούν προσώρας πτήσεις αλλά θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

«Η FAA αντιμετωπίζει μια διακοπή λειτουργίας που επηρεάζει την ενημέρωση των NOTAM. Δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση όλων των πτήσεων αυτή τη στιγμή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FAA.

Το τεχνικό πρόβλημα έχει επηρεάσει πάνω από 400 πτήσεις, οι οποίες είχαν σοβαρές καθυστερήσεις προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φαίνεται και στον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.

 Καθηλωμένα όλα τα αεροσκάφη λόγω τεχνικού προβλήματος

«Η FAA εργάζεται για να αποκαταστήσει το Notice to Air Missions System. Πραγματοποιούμε τελικούς ελέγχους επικύρωσης και επαναφέρουμε το σύστημα άμεσα», ανέφερε η FAA σε μια ενημέρωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την αρχική της ανακοίνωση. «Επηρεάζονται οι επιχειρήσεις σε όλο το Εθνικό Σύστημα Εναέριου Χώρου. Θα παρέχουμε συχνές ενημερώσεις καθώς σημειώνουμε πρόοδο».

The FAA is working to restore its Notice to Air Missions System. We are performing final validation checks and reloading the system now.

Operations across the National Airspace System are affected.

We will provide frequent updates as we make progress.

— The FAA ✈️ (@FAANews) January 11, 2023

Τι είναι η FAA

H FAA είναι η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αντίστοιχη με την ελληνική ΥΠΑ.

Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνεται η ρύθμιση και η εποπτεία παντός θέματος της πολιτικής αεροπορίας εντός του εθνικού εναέριου χώρου, εκδίδοντας αεροπορικούς κανονισμούς και προβαίνοντας σε ελέγχους.

Σημαντικότερες δραστηριότητες της ΟΔΑ / FAA είναι η έκδοση αεροπορικών κανονισμών ασφαλείας, έκδοση προτύπων ελέγχου πτήσεων, ανάπτυξη συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, θέματα που αφορούν την πολιτική αεροναυπηγική με ενθάρρυνση έρευνας και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικών πιλότων, ανάπτυξη προγραμμάτων αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ της κίνησης των αεροσκαφών, επιθεωρήσεις και κατατάξεις αεροδρομίων, ελικοδρομίων, παντός τύπου αεροσκαφών, ελέγχους αεροπορικών εταιριών, έκδοση εγχειριδίων κανονισμών ασφάλειας, τεχνικών οδηγιών κ.λπ. καθώς και επιβραβεύσεις πιλότων, μηχανικών και αεροναυπηγών.