Αρχική

Google Maps – Οι αλλαγές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη

Google Maps – Οι αλλαγές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη

Πολλές ήταν οι αναβαθμίσεις στην εφαρμογή Google Maps με σκοπό να κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο άνετες και οικονομικότερες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους αναβαθμισμένους χάρτες.

Αναλυτικά ορισμένες από αυτές τις αναβαθμίσεις της Google Maps:

Διαδρομές με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου

Πρόκειται για την υπηρεσία eco-friendly διαδρομών που ανακοινώθηκε το 2021, αλλά έγινε διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το 2022.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέξουν τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, και τις μικρότερες εκπομπές ρύπων.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να «ανοίξει» το Google Maps και να επιλέξει τον προορισμό του. Έπειτα, πρέπει να πατήσει στις τρεις οριζόντιες τελείες στη δεξιά πάνω γωνία της οθόνης και να επιλέξει «Επιλογές Διαδρομής».

Στη συνέχεια, πατάει «Διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμου», αλλά και «Τύπος κινητήρα», επιλέγοντας ανάμεσα σε βενζίνη, diesel, ηλεκτρικό και υβριδικό. Ύστερα θα εμφανιστεί στον χάρτη η διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεπιλεγμένη (by default) επιλογή είναι η βενζίνη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τύπος κινητήρα αποτελεί βασική παράμετρο, προκειμένου να βρεθεί η πιο συμφέρουσα διαδρομή. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο του χρήστη είναι πετρελαιοκίνητο τότε η υπηρεσία ενδέχεται να εμφανίσει μία διαδρομή που περιλαμβάνει κίνηση σε αυτοκινητόδρομο. Από την άλλη, αν το αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικό, η προτεινόμενη διαδρομή θα αφορά κίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Google Maps: Immersive View

Πολύ σημαντική για τους χρήστες είναι και η λειτουργία «Immersive View» που προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης ενός χώρου για τη δημιουργία κινούμενης εικόνας που δεν μένει μόνο στην εξωτερική όψη των κτιρίων.

Για να το πετύχει αυτό η Google, έχει χρησιμοποιήσει εκατομμύρια εικόνες που έχουν συλλέξει τα drones και τα αυτοκίνητά της. Οι συγκεκριμένες εικόνες συγχωνεύονται σε μία τρισδιάστατη εικόνα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Με το Immersive View ο χρήστης μπορεί να κάνει ένα «εικονικό» tour σε μια περιοχή και να ενημερωθεί, ανάμεσα σε άλλα, για τον κυκλοφοριακό φόρτο στους γύρω δρόμους, όπως και για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Google Maps: Τιμές διοδίων

Ως γνωστόν, η Google προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει μια διαδρομή στην οποία δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Πρόσφατα, ωστόσο, αποφάσισε να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση στους χρήστες, ενημερώνοντάς τους για το κόστος των διοδίων.

Η νέα υπηρεσία αφορούσε σε πρώτο στάδιο 2.000 διόδια σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Ινδονησία.