Αρχική

Χιόνι: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από Δευτέρα

 Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από Δευτέρα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού μετά τις ανοιξιάτικες μέρες, που είχαμε τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Ο καιρός, φαίνεται να επιδεινώνεται σταδιακά και – αρχής γενομένης – από τα δυτικά,  από το βράδυ της Δευτέρας (09/01), με τις βροχοπτώσεις και τα φαινόμενα να εντείνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και στα βορειοδυτικά από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νύχτα θα ενταθούν.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πότε θα πέσουν χιόνια

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, επιδείνωση θα έχουμε, την Τρίτη (10/01), από τα δυτικά της χώρας με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα ανατολικά νησιωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν 6 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο και 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Χιόνια αναμένονται, επίσης, την Τρίτη (10/01) και κάτω από το υψόμετρο των 1.000 μέτρων στη βόρεια Ελλάδα, όπως στη Φλώρινα, αλλά ακόμα και στη Λάρισα.

Οι πιγκουινίδες μέρες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε για το κύμα κακοκαιρίας που πρόκειται να πλήξει τη χώρα και έκανε λόγο ακόμα και για «πιγκουινίδες ημέρες», οι οποίες χαρακτηρίζονται από βαρυχειμωνιά, όμως -όπως ανέφερε- τα μετεωρολογικά στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαραουσάκης έγραψε: «Μετά από πολλές πολλές ημέρες καλοκαιρίας, βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να θυμίσει κάτι από προχωρημένο φθινόπωρο στη χώρα μας προκαλώντας σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές – καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη μας. Δεν θα απουσιάζουν, δε, και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έπρεπε να φτάσουμε πλέον στα μισά του Γενάρη για να θυμηθούμε κάτι από κακοκαιρία στη χώρα μας».

Ακόμα, αναφέρθηκε και στην τάση του καιρού μέχρι το τέλος του μήνα, σημειώνοντας: «Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που τρέχουμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό, δεν δίνουν αξιόλογο χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι και το τέλος του μήνα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες – ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική. Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα. Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα. Επομένως, μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες «φωτοβολίδες» κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό».

Πού θα πέσουν χιόνια την Τρίτη (10/01)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την  Τρίτη (10/01), καθώς θα εκδηλωθούν ισχυρά φαινόμενα, όπως έντονες βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα, θα πέσουν χιόνια ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, με τους ανέμους στα πελάγη να φτάνουν τα 8-9 μποφόρ και τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική πτώση.

Συγκεκριμένα, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από τη νύχτα στη δυτική Ελλάδα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα δυτικά.