Αρχική

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: «Η αυτοπαραγωγή ήταν λύση επιβίωσης»

 «Η αυτοπαραγωγή ήταν λύση επιβίωσης»

Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν, το κόστος και οι διαδικασίες.

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν για τον 36χρονο φαρμακοποιό Γιώργο Νινιό, όπως και για πολλούς συμπολίτες του, το σημείο καμπής όσον αφορά το ζήτημα διαχείρισης του ετήσιου κόστους για ενέργεια. Στο φαρμακείο του, κάπου στη Δυτική Αττική, οι ανάγκες για ρεύμα και θέρμανση (από κλιματιστικό) δεν «τιθασεύονταν» με εξοικονόμηση.

Σήμερα, από την ταράτσα του διώροφου ιδιόκτητου οικήματος – φαρμακείο στο ισόγειο, σπίτι στον πρώτο – όπου έχει εγκαταστήσει πλέον πάνελ με φωτοβολταϊκά, περιγράφει  πώς κατέληξε στη λύση της αυτοπαραγωγής ενέργειας, μια διαδικασία που για να ολοκληρωθεί πέρασαν έξι μήνες.

«Έβλεπα τα έξοδα για ενέργεια να ανεβαίνουν στις ειδήσεις αλλά την πραγματικότητα την ένιωσα όταν ήρθε ο εκκαθαριστικός της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο. Με την ίδια κατανάλωση, από εκεί που πλήρωνα για το φαρμακείο 500 ευρώ το τετράμηνο, πλήρωσα 2.000 ευρώ. Τότε κατάλαβα ότι για την επιχείρησή μου ήταν πια θέμα βιωσιμότητας» αναφέρει ο Γιώργος εξηγώντας ότι διάλεξε να συνδέσει το φωτοβολταϊκό με το ρολόι του φαρμακείου γιατί εκεί είχε τη μεγάλη κατανάλωση.

«Είμαστε ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, συν τις νυχτερινές εφημερίες. Στη δική μου επιχείρηση οι καταναλώσεις είναι ανελαστικές, δεν μπορώ να πω ότι θα κλείσω τη θέρμανση ή ότι θα έχω χαμηλότερη κατανάλωση στα ψυγεία που είναι φορτωμένα με φάρμακα. Αρα δεν γινόταν να κάνω οικονομία. Ηταν καθαρά θέμα επιβίωσης, γιατί σε ετήσια βάση θα έπρεπε να δίνω περίπου 6.000 ευρώ. Και με τον πόλεμο σε εξέλιξη καταλάβαινα ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο παροδικό. Ετσι ξεκίνησα την έρευνά μου. Με τη δεύτερη εταιρεία που επικοινώνησα, γνωρίζοντας το μέγεθος του συστήματος που χρειαζόμουν, προχώρησα σε συμφωνία» εξηγεί ο 36χρονος αναφέροντας ότι η σύμβαση που υπέγραψε τον Μάρτιο αφορούσε φωτοβολταϊκό 10 kWp, κόστους 13.000 ευρώ, το οποίο παράγει ετησίως 15.000 KWh, όσο δηλαδή κατανάλωνε ο ίδιος, με 5.000 KWh το τετράμηνο.

Η διαδικασία

«Δέκα ημέρες μετά ήρθαν εδώ να δουν αν υπάρχει ο χώρος και αν είναι ελεύθερος από σκιάσεις. Μου είπαν την τιμή βάσει των υλικών που διαλέξαμε και στη συνέχεια τα ανέλαβε όλα η εταιρεία. Η διαδικασία ήξερα ότι θα πάρει από τέσσερις ως έξι μήνες. Τον Ιούλιο με ενημέρωσαν ότι ήταν όλα έτοιμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, οπότε μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Η εγκατάσταση πήρε δύο ημέρες και διακόψαμε την ηλεκτροδότηση μόνο για δύο ώρες. Επειδή μεσολάβησε Αύγουστος, ο ΔΕΔΔΗΕ ήρθε σε μένα για τελικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο. Στις 25 Σεπτεμβρίου, το σύστημα είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία» αναφέρει ο Γιώργος σημειώνοντας ότι με την υπογραφή της σύμβασης έδωσε προκαταβολή 30% και με την εγκατάσταση έκανε την εξόφληση.

«Τον Σεπτέμβριο του ’23 θα γίνει αντιπαραβολή του τι έχω παράξει και τι έχω τραβήξει από το δίκτυο. Εάν έχω τραβήξει παραπάνω, πληρώνω την πλεονάζουσα ισχύ. Αν έχω παράξει παραπάνω, έχω περιθώριο τρία χρόνια να αξιοποιήσω αυτή την ενέργεια. Καλό είναι ό,τι εγκαθιστάς να είναι αυτό που χρειάζεσαι σύμφωνα με τις καταναλώσεις σου για να μη χαρίζεις ενέργεια στη ΔΕΗ. Υπάρχει περίπτωση και να μην πληρώσω καθόλου για κιλοβατώρες, μόνο ένα 30% του δικτύου που έχω χρησιμοποιήσει τη νύχτα και, φυσικά, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Από όσο έχω υπολογίσει, το κόστος θα είναι σίγουρα πολύ λιγότερο από έναν εκκαθαριστικό, γύρω στα 1.000-1.500 ευρώ».

Τεχνογνωσία

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το συγκεκριμένο προϊόν έχει τεράστια ζήτηση. Γι’ αυτό και ο καταναλωτής, αφού πρώτα σταθμίσει σωστά τις ανάγκες του, θα πρέπει να εμπιστευθεί μια εταιρεία που να έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε η εγκατάσταση του όποιου συστήματος αυτοπαραγωγής να γίνει σωστά. Το τελευταίο εξάμηνο η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Θεωρώ πως η αυτοπαραγωγή είναι το βασικότερο όπλο των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Τζωρτζακάκης, operations manager ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέροντας ότι καθημερινά δέχεται δεκάδες κλήσεις τόσο από νοικοκυριά που ενδιαφέρονται για την αυτοπαραγωγή όσο και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες που θέλουν να ελέγξουν τις δαπάνες τους.