Αρχική

Σχολεία: Κανονικά η επιστροφή αύριο στα θρανία – Τι ισχύει για μάσκες, απουσίες, ανεμβολίαστο προσωπικό

 Κανονικά η επιστροφή αύριο στα θρανία – Τι ισχύει για μάσκες, απουσίες, ανεμβολίαστο προσωπικό

Η σχετική δήλωση της υπουργού ήρθε μετά την άποψη που είχαν εκφράσει ορισμένοι ειδικοί ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά λόγω της έξαρσης κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού. «Τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι «τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης».

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υποχρεωτικό μέτρο όμως «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».

Σχολεία: Οι απουσίες για γρίπη και κορωνοϊό

Για τις απουσίες των μαθητών, η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι «ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κάνει γνωστό ότι η δυνατότητα να «σβήνονται» απουσίες υπάρχει και για τη νόσηση με κορωνοϊό.

Πώς σβήνονται οι απουσίες

Η διαγραφή των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Κόπτσης: Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν σπίτι

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων», δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. «Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα», επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες», είπε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αναφορικά με την επιστροφή της χρήσης της μάσκας, ο κ. Κόπτσης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Προαιρετική η χρήση μάσκας - Η ΚΥΑ για τα σχολεία

Οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τον κορωνοϊό και τα σχολεία περιγράφονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 75297) με τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» που θα έχει ισχύ έως και τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00.

Τι αναφέρει για τις μάσκες:

«Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, είναι προαιρετική για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα (μαθητές/μαθήτριες, καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους, μαθητευόμενους, σπουδαστές, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό)».

Ομοίως προαιρετική είναι η χρήση της μάσκας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, τους συνοδούς, εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες που επιβαίνουν σε αυτά.

Πέραν της ΚΥΑ, οι αρμόδιοι συστήνουν σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Στην ΚΥΑ υπάρχει ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που παραμένουν ανεμβολίαστοι:

«Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test), με δαπάνη τους, πριν την Τρίτη, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την ημέρα προσέλευσής τους στις εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ. οικ.50908/7.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης».