Αρχική

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΦΩΤΟ)

Ως κλείσιμο της σεζόν, το Σάββατο 31/5/2014 παρουσιάστηκαν παρουσία πλήθους κόσμου στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκοπηγής, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.Στα πλαίσια της φετινής παρουσίασης, παρουσιάστηκαν και στιγμές παλιού ελληνικού κινηματογράφου, από την ομάδα παιδικού θεάτρου που επιμελείται εθελοντικά η πρόεδρος του συλλόγου κα Ζάχου Αργυρώ, καθώς και το έθιμο της "Πιρπιρούνας"*.Στο σημείο αυτό, ο ΕΜΑΣ "Μέγας Αλέξανδρος" Λευκοπηγής θα ήθελε ευχαριστήσει θερμά τις παρακάτω επιχειρήσεις για τις ευγενικές τους χορηγίες στην προχθεσινή εκδήλωση:
  1. Lucas Sound http://lucas-sound.gr
  2. Αρτοποιείο Πουλιάνας και ιδιαίτερα τον κο Τσουκνίδα Παρασκευά
  3. Ζαχαροπλαστείο "Sweets" 

Kαλό καλοκαίρι σε όλους μας..

* Αρχαίο έθιμο. Σε περιόδους ανομβρίας, μια ομάδα παιδιών γύριζε στα σπίτια έχοντας ανάμεσά τους ένα κορίτσι, συνήθως ορφανό και φτωχό, σκεπασμένο με κλαδιά και φύλλα. Καθώς γύριζαν τα παιδιά τραγουδούσαν: “Πιρπιρούνα περπατεί, το Θεό παρακαλεί….” Κάθε νοικοκυρά έβγαινε τότε με μια κανάτα νερό και κατάβρεχε την “πιρπιρούνα”.
Το σκεπασμένο με φύλλα παιδί συμβόλιζε τη διψασμένη βλάστηση πού ζητούσε το νερό για να ζήσει και να καρπίσει. Διάλεγαν ορφανό παιδί για να το λυπηθεί ο Θεός και να βρέξει. Αυτό γινόταν επειδή από την ξηρασία πλήττονταν περισσότερο οι φτωχοί, οι χήρες και τα ορφανά. Η όλη διαδικασία είναι ομοιοπαθητική μέθοδος, για την πρόκληση της βροχής πού θα βοηθούσε τα σπαρτά και τη σοδειά. Η τελετουργία της πιρπιρούνας τελειώνει στον αυλόγυρο της εκκλησίας, εκεί πού ξεκίνησε.