Αρχική

Μήπως ο Αυγενάκης είναι εναντίον του μπάσκετ και ο Γαλατσόπουλος ανήμπορος παρατηρητής;

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τα όσα γίνονται αναφορικά με το ζήτημα της κατανομής των χρημάτων από το στοίχημα προς τους συλλόγους της Basket League, της Super League, της Super League 2, αλλά και της Volley League. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε οι παρακάτω λίγκες θα μοιραστούν το ποσό των 30.5 εκατομμυρίων, όχι ισόποσα αλλά με βάση την δημοφιλία τους, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το ποσό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί από το σχετικό ΦΕΚ το καλοκαίρι του 2022, το οποίο υπολογιζόταν περίπου στα 40 εκατομμύρια.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην πρόθεση του Λευτέρη Αυγενάκη να στηρίξει οικονομικά τις οργανωτικές επιτροπές αθλητικών διοργανώσεων όπως αυτή των Μεσογειακών Αγώνων στο Ηράκλειο και είναι βέβαιο πως οι διοικήσεις των συλλόγων δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένες μιας και υπολόγιζαν σε αυτά τα χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους. Ενδεικτική, της δυσφορίας που επικρατεί είναι η απόφαση της ηγεσίας της Super League να μην παραστεί στην χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του κ. Αυγενάκη, μια τακτική που δεν ακολουθήθηκε και από τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, μιας και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κανονικά με την παρουσία του κ. Βαγγέλη Γαλατσόπουλου (προέδρου ΕΣΑΚΕ), του κ. Λεωνίδα Λεουτσάκου (προέδρου Super League 2) και του κ. Παντελή Ταρνατόρου (προέδρου ΕΣΑΠ).

Με τα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης των συλλόγων από τον κ. Αυγενάκη, τα ποσά θα διανεμηθούν στους συλλόγους των παραπάνω πρωταθλημάτων ως εξής:

 

● 1.1 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο της Super League

● 380.000 ευρώ θα μπουν στα ταμεία κάθε ομάδας της Basket League

● 240.000 ευρώ θα εισπράξει κάθε ομάδα της Volley League

● 170.000 ευρώ σε κάθε σύλλογο που αγωνίζεται στην στη Super League 2

 

Και στο σημείο αυτό είναι που θεωρούμε πως ξεκινούν οι ευθύνες της διοίκησης του Ελληνικού μπάσκετ. Όπως βλέπουμε στην κατανομή των ποσών προς τους συλλόγους των παραπάνω πρωταθληματων, τα χρήματα που παίρνει το μπάσκετ σε σχέση με τα ποδόσφαιρο είναι αισθητά λιγότερα (περίπου 720.000 ευρώ), ενώ αντίθετα τα χρήματα που λαμβάνουν οι σύλλογοι της Basket League είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν οι σύλλογοι της Volley League κατά 140.000. Ποιο είναι το πρόβλημα και ποιά η ευθύνη του ΕΣΑΚΕ θα αναρωτηθεί κανείς;

Όπως φαίνεται και από την έρευνα της “Κάπα Research” και από τα αποτελέσματα της ερώτησης “Ποιο ή ποια Σπορ θα λέγατε ότι παρακολουθείτε περισσότερο”, το μπάσκετ αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα με μικρή διαφορά από το ποδόσφαιρο, ενώ το βόλεϊ βρίσκεται στην… έκτη θέση της σχετικής λίστας.

https://www.basketblog.gr/wp-content/uploads/2023/01/Screenshot_20230125... 300w" sizes="(max-width: 720px) 100vw, 720px" />Έρευνα Κάπα Research

Όπως βλέπετε και στο παραπάνω γράφημα η διαφορά στα χρηματικά ποσά που αναφέραμε δεν αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας. Ακόμα και αν η μεγαλύτερη δημοφιλία του ποδοσφαίρου έναντι του μπάσκετ είναι αδιαμφισβήτητη, τότε αν κρίνουμε αντικειμενικά και με την ίδια λογική, το μπάσκετ έχει ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με το βόλεϊ, καθώς σχεδόν 6 φορές περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι παρακολουθούν περισσότερο μπάσκετ αντί για βόλεϊ. Παρατηρούμε λοιπόν, πως δεν έχει σημασία τι στοιχεία έδειξε η έρευνα την οποία ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης χρηματοδότησε, μιας και η κατανομή των χρημάτων έχει βασιστεί σε άλλα, άγνωστα κριτήρια.

Δυστυχώς όμως για τις ομάδες της Basket League, που όπως και όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι της μπασκετικής Ελλάδας δίνουν τον αγώνα τους για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα τους, βλέπουν τα χρήματα από το στοίχημα να μην είναι όσα θα έπρεπε βάσει της δυναμικής του αθλήματος, καθώς απ’ ότι φαίνεται εκ τους αποτελέσματος οι αρμόδιοι φορείς που πρέπει να υπερασπιστούν το ίδιο τους το άθλημα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο πραγματικά είναι ζωής και θανάτου για πολλούς συλλόγους, η διοίκηση του Ελληνικού μπάσκετ θα έπρεπε να μπορέσει να εξασφαλίσει κάτι καλύτερο για τους συλλόγους.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο για το άθλημα η διαφορά των χρημάτων που λαμβάνει το μπάσκετ να είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με το ποδόσφαιρο και τόσο μικρή σε σχέση με το βόλει όταν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν την δυναμική του αθλήματος και την αξία που κατέχει το μπασκετικό προϊόν της χώρας μας, ακόμα και την σήμερον ημέρα που το μπάσκετ ταλανίζεται από δεκάδες διαφορετικά προβλήματα. Η διοίκηση του μπάσκετ πρέπει πρώτα από όλα να αντιληφθεί την αδικία που έχει πραγματοποιηθεί σε βάρος της και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις το κάτι παραπάνω μελλοντικά, το οποίο αναλογεί στο άθλημα βάσει του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει.

The post Μήπως ο Αυγενάκης είναι εναντίον του μπάσκετ και ο Γαλατσόπουλος ανήμπορος παρατηρητής; appeared first on Basketblog.