Αρχική

ΕΠΟ και Ανδριανός στα... χαρακώματα με αφορμή τις επιχορηγήσεις στα σωματεία μέσω ΕΠΣ!

Με επιστολή του στην ΕΠΟ ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο δεν είχε φορολογική ενημερότητα με συνέπεια να μην εκταμιευθούν χρήματα που προορίζονταν για σωματεία των ΕΠΣ. Η Ομοσπονδία έγινε... έξαλλη!
Η επιστολή του Υφυπουργού στην ΕΠΟ στάλθηκε από τη Δευτέρα (10/11), ωστόσο η δημοσιοποίησή της την Τετάρτη προκάλεσε αντιδράσεις στην Ομοσπονδία!

  Ο Ανδριανός θεώρησε σωστό να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή, αφού άκουσε τρομερά παράπονα από όλα τα σωματεία, που δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους είχε υποσχεθεί. Η απάντησή του ήταν ότι βρίσκονται στην ΕΠΟ και δεν εκταμιεύονται, λόγω των οφειλών! Στον Υφυπουργό απάντησε ο πρόεδρος, Γιώργος Σαρρής, αλλά και η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της. Ο λόγος της αντίδρασης ήταν το ότι η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά η επιστολή του Ανδριανού προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ως εξής: «Πληροφορήθηκα ότι λόγω οφειλών της ΕΠΟ σε ταμεία ασφάλισης αστυνομικών οι οποίες υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ και της συνεπακόλουθης αδυναμίας της Ομοσπονδίας να λάβει φορολογική ενημερότητα, παρουσιάστηκε πρόβλημα στην εκταμίευση και διάθεση των χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης στα Σωματεία μέσω των ΕΠΣ ύψους 1.434.100 ευρώ.
Κατόπιν αυτού, παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν έχει γίνει η εκταμίευση των χρημάτων καθώς και ως προς τις ενέργειες που θα αναλάβετε για την επίλυση του προβλήματος, δεδομένου του κινδύνου να χαθεί το επιχορηγούμενο ποσό, εν μέσω μάλιστα της τρέχουσας συγκυρίας που καθιστά αδιανόητη την απώλεια κάθε επιχορήγησης προς τον αθλητισμό και ιδιαίτερα προς τα Σωματεία που αποτελούν τα κύτταρά του».
Η ανακοίνωση της ΕΠΟ
«Με αφορμή Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με τίτλο «Επιστολή του Υφυπουργού Γ. Ανδριανού προς την ΕΠΟ», από την Ομοσπονδία ανακοινώνονται τα εξής:
Ο κ. Ανδριανός ενημερώθηκε υπηρεσιακώς στις 13:40 με έγγραφη επιστολή-απάντηση του κ. Γιώργου Σαρρή ότι:
1.«Το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί με την πρόσκαιρη αδυναμία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να λάβει φορολογική ενημερότητα λόγω οφειλών προς το Τ.Ε.Π.Α.Σ.Α. διευθετήθηκε απολύτως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και ήδη δεν υφίσταται».
2.«Ως εκ τούτου, ουδείς λόγος καθυστέρησης υφίσταται, πλέον, για την εκταμίευση των χρημάτων της επιχορήγησης, ώστε αυτά να διατεθούν, μέσω των οικείων Ε.Π.Σ., στα ερασιτεχνικά σωματεία, με βάση πάντα τις προβλέψεις του ν. 2725/1999 όπως ισχύει και να μην χαθεί το επιχορηγούμενο ποσό».
Αντί της εκταμίευσης του ποσού της επιχορήγησης προς τα σωματεία μέσω των οικείων Ε.Π.Σ., ο κ. Ανδριανός επέλεξε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ μιας δικής του χτεσινής επιστολής, το περιεχόμενο της οποίας, μάλιστα, είχε ζητηθεί να μην δημοσιοποιηθεί (!) εκ μέρους της ΕΠΟ.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί ο κ. Ανδριανός ακολουθεί αυτή την, επικοινωνιακού χαρακτήρα, τακτική, αντί της εκταμίευσης της επιχορήγησης προς τα ερασιτεχνικά σωματεία. Επιπρόσθετα, αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί ο Υφυπουργός προέβη στη δημοσιοποίηση ενός ζητήματος, για το οποίο ήταν ενήμερος ότι δεν υφίσταται.
Η Ομοσπονδία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα παιχνίδι εντυπώσεων, διότι σέβεται την ιδιότητα του Υφυπουργού και φυσικά σέβεται εμπράκτως τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τα οποία έχει πολυετή συνεργασία που δεν βασίζεται σε επικοινωνιακούς όρους.
Με δεδομένο, πάντως, ότι ο Υφυπουργός αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο απώλειας επιχορηγούμενων ποσών, είναι ευκαιρία να εκταμιευθούν και τα επιπλέον, υπεσχημένα από τον ίδιο προς τις Ε.Π.Σ., χρήματα, διότι πράγματι είναι αδιανόητη η «απώλεια κάθε επιχορήγησης προς τον αθλητισμό και ιδιαίτερα προς τα σωματεία που αποτελούν τα κύτταρά του».
Η έγγραφη απάντηση τουΣαρρή
Αξιότιµε κύριε Υπουργέ
Σε απάντηση της από 10.11.2014 (α.π. 241) επιστολής σας σχετικώς µε το ως άνω θέµα και την συγκυριακή εµπλοκή που παρουσιάστηκε στη διαδικασία εκταμίευσης του ποσού του ενός εκατοµµυρίου τετρακοσίων τριάντα τεσσάρων χιλιάδων εκατό (1.434.100) ευρώ επιθυµώ να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:
1. Το πρόβληµα που είχε εµφανιστεί µε την πρόσκαιρη αδυναµία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Οµοσπονδίας να λάβει φορολογική ενηµερότητα λόγω οφειλών προς το Τ.Ε.Π.Α.Σ.Α. διευθετήθηκε απολύτως µε βάση τις ισχύουσες διατάξεις και ήδη δεν υφίσταται.
2. Ως εκ τούτου ουδείς λόγος καθυστέρησης υφίσταται, πλέον, για την εκταµίευση των χρηµάτων της επιχορήγησης, ώστε αυτά να διατεθούν, µέσω των οικείων Ε.Π.Σ., στα ερασιτεχνικά σωµατεία, µε βάση πάντα τις προβλέψεις του ν. 2725/1999 όπως ισχύει, και να µην χαθεί το επιχορηγούµενο ποσό.
Με την ευκαιρία επιτρέψτε µου να επανέλθω σε δύο εκκρεµότητες στον τοµέα των επιχορηγήσεων προς τις Ε.Π.Σ. που υφίστανται ακόµη και αφορούν η πρώτη σε ποσό επιχορήγησης διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ από την ανακοινωθείσα που δεν έχει καταβληθεί και η δεύτερη σε ποσό επιχορήγησης επιπλέον διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ που αποτελεί προσωπική σας δέσµευση δηµοσιοποιηµένη και σε γνώση των Ε.Π.Σ.
Και για τα ποσά των επιχορηγήσεων αυτών προς τις Ε.Π.Σ. ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν και µάλιστα εν µέσω της τρέχουσας συγκυρίας που καθιστά αδιανόητη την απώλεια κάθε επιχορήγησης προς τον αθλητισµό και ιδιαίτερα προς το ερασιτεχνικό κοµµάτι του.
Για το λόγο αυτό παρακαλώ θερµώς για την άµεση παρέµβασή σας ώστε να εκταµιευθεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ και να διατεθούν στις Ε.Π.Σ. µέσω της γνωστής διαδικασίας.
Με εκτίµηση
Ο πρόεδρος
Γεώργιος Σαρρής»
H απάντηση έκανε... έξαλλο τον Ανδριανό, ο οποίος και απάντησε! Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΓΓΑ αναφέρει: «Η επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την ΕΠΟ απεστάλη μέσω της κανονικής οδού, πρωτοκολλημένη, χωρίς ένδειξη περί τήρησης απορρήτου ή εμπιστευτικότητας, καθώς βεβαίως και δεν συνέτρεχε και κανένας απολύτως σχετικός λόγος. Και πέραν αυτού καμία άλλη επικοινωνία δεν υπήρξε.Τέτοιου είδους δήθεν «συμφωνίες» για επίσημα κρατικά έγγραφα, είναι απολύτως αδιανόητες».
gazzetta.gr