Αρχική

Βιβλιόραμα Αναστασίου Ζ. Μπέλλου

Βιβλιόραμα Αναστασίου Ζ. Μπέλλου

Κωνσταντίνου Ιω. Χολέβα «Το 1821 σήμερα, Μηνύματα-εθνικά θέματα»

Τόμος έγχρ., εικονογραφημένος, σελ. 346, Εκδ. Αρχονταρίκι, Αθήνα 2020

Μέσα στον καιρό της 70ετούς ερασιτεχνικής δημοσιογραφίας μου και του 65ετούς δημοσίου βίου μου ασχολήθηκα και βίωσα στιγμές χαρμολύπης, καθώς συνδέθηκα με τους διασπαρθέντες αποδήμους Δυτικομακεδόνες και πιστεύω πως ωφελήθηκα και ικανοποιητικώς προέβαλα πολλούς και το εθνικο-θρησκευτικό-κοινωνικό παγκοσμίως έργο τους.

Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και ο συνδημότης, με ρίζες εξ Ερατύρας, Κωνσταντίνος Ιω. Χολέβας, γόνος τραπεζικής-πολιτικής-ακαδημαϊκής οικογενείας, πολιτικός επιστήμων ο ίδιος, συγγραφέας και αρθρογράφος, μέλος της Ειδ. Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαχητής σε προμαχώνα προσφοράς, άμισθος πρόξενος όλων ημών των υπαιθροφυλάκων, συνεργάτης και κριτής ενθουσιώδης για τις συγγραφές μας.

Θα προσκρούσω στη δυτικομακεδονική μετριοφροσύνη του αλλά το γράφω: προσφέρει, θυσιάζεται και τιμά εαυτούς και αλλήλους, καθώς με την πλειάδα των εργασιών και αγώνων του τον καμαρώνουμε, όταν έρχεται εδώ προσκυνητής και μας θυμίζει πολλά ποτίζοντας τις ρίζες μας.

Τον φετεινό 15Αύγουστο ανήλθε στα ορεινά βλαχοχώρια Σαμαρίνας και πέριξ και με άλλους ειδικούς συνεργάτες και επιστήμονες συμπαρουσίασε εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Στην συνέχεια, τον συντροφεύσαμε και πάλι σε περιοδεία στα προσκυνήματά του στην Εράτυρα, στην Ι. Μονή Μικροκάστρου και στο μακεδονικό παλλάδιο, την Ι. Μονή Οσίου Νικάνορος (Μεταμορφώσεως Σωτήρος) στη Ζάβορδα Γρεβενών, οπότε και μας χάρισε τον καρπό του παρόντος κειμένου απολαμβάνοντας το όμορφο δυτικομακεδονικό ιστορικό τοπίο.

Ο παρουσιαζόμενος Τόμος έχει τρεις ενότητες: α) Πρόδρομοι και προετοιμασία (για το 1821), σελ. 25-170, β) Πρωταγωνιστές και τα ιδανικά τους, σελ. 171-277, γ) Η ανάδειξη και η επικαιρότητα του 1821, σελ. 278-346. Εμπεριέχει ενότητες, κεφάλαια, θέματα που εκπέμπουν τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα εθνικά θέματα, καθώς και σελίδες που αναφέρονται στην αδικημένη Δυτ. Μακεδονία, καθώς υπάρχουν θέματα για τους: πατροΚοσμά τον Αιτωλό, οσ. Νικάνορα, προκήρυξη του Υψηλάντη και τους Δυτικομακεδόνες στο Μεσολόγγι και αλλού, τα Συνέδρια της Εκκλησίας. Επίσης, παραθέτει και κατάλογο άλλων σχετικών βιβλίων.

Αναφέρουμε πως τούτος ο Τόμος αφιερώνεται σε δύο μακαριστούς κορυφαίους διδασκάλους και μελετητές, τον π. Γεώργιο Μεταλληνό και τον Σαράντο Καργάκο (δυτικομακεδόνα γαμπρό), που πάντοτε αναφέρονταν στην  συμμετοχή των Δυτικομακεδόνων στο 1821, στη νότια Ελλάδα και τους κατά σειρά αγώνες της Επαναστάσεως και επιτυχόντες απελευθερωτικούς Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 κλπ.

Δεν χρειάζονται πλειότερα στοιχεία για την τεχνική αρτιότητα των κειμένων, πηγών, γνωμών, βιβλιογραφικών του τόμου, γιατί σ’ άλλες παρουσιάσεις έδωσα τα προτερήματα του και ιστορικογράφου Κων. Χολέβα. Ο τόμος είναι τέλειος σε όλα, αξιόλογα όλα τα 50 θέματα, που καλύπτουν και αποκαλύπτουν πολλά προς διδαχή όλων μας.

Επιβάλλεται όμως να γραφεί κάτι για τον Πρόλογο (σελ. 13-20), από τον οποίο ξεφυτρώνει ένας ταπεινός ερευνητής, λάτρης της Μακεδονικής γης, με πίστη στον Θεό, ευλάβεια προς την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, εθνική αυτοπεποίθηση και συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας του ελληνισμού στους αιώνες.

Τοιούτων ανθρώπων και έργων έχουμε ανάγκη και επιβάλλεται να ανευρίσκονται και να κληρονομούνται από τους επερχόμενους.

 

 

  1. Περιοδικό Ο.Χ.Α. Οσία Ξένη «Χριστιανικοί Παλμοί»

ετ. 58ο, τ. 324 (Ιουλ.-Σεπτ. 2022), Πλαγιάρι Θεσ/νίκης 2022.

Καθώς ετοίμαζα το Δίπτυχο για τη σαββατιάτικη Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο των κεκοιμημένων μας στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Κοζάνης και έθεσα προεξάρχον το όνομα του αετού των φυλακισμένων, μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γερβασίου, πνευματικού πατρός και ιδρυτού της ανωτέρω Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητος και του Περιοδικού, κατέφθασε το ως άνω τριμηνιαίο τώρα τεύχος, εικονογραφημένο, με αφιέρωμα στους άγιους ελληνομάρτυρες της Μικρασίας, της οποίας την 100ετηρίδα ζούμε.

Το Περιοδικό τούτο, εκτός από την πεντάδα ιερομαρτύρων Μητροπολιτών, αναφέρεται και σ’ άλλους: Αρχιμανδρίτες, ιερείς, ιερομονάχους, λαϊκούς, φθάνοντας σε ονόματα της αγιοτόκου Μικρασίας και του τόπου μας, όπως της εκ Κλεισούρας Αγίας Σοφίας, με τα 347 ονόματα στο σύνολο 450 κληρικών, των περισσοτέρων αγιασθέντων.

Τα όλα κείμενα - βιογραφικά κοσμούνται με αγιογραφίες από την Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου Άνω Γλυφάδος, της οποίας ηγουμενεύει ο θεσσαλονικεύς Αρχιμ. Νήφων, πνευματικός τώρα πατέρας της Αδελφότητας, ισάξιος συνεχιστής του μακαριστού π. Γερβασίου (+5-3-2020).

Και όπως πάντοτε μας τραβάει το δισέλιδο του π. Γερβασίου «Λόγοι», που τώρα επιγράφεται «Ποιος θα μας χωρίσεις απ’ την αγάπη του Θεού; Κανείς».

Και μετά απολαμβάνουμε εικόνες από την φετεινή Κατασκήνωση «Θαβώρ», με εικόνες των κατασκηνωτών κι άλλα από την συνεχιζόμενη δράση της Αδελφότητος και στο κυρίως έργο της.

Με πολλή χαρά παρακολουθώ τη συνέχιση του θείου έργου και υης μνήμης του γέροντος Γερβασίου, του οργώσαντος την οικουμένη με την υποστήριξη των αφιερωμένων Αδελφών και πολλών παντοιοτρόπως υποστηρικτών τους.

Σ’ ένα τέτοιο μικροσημείωμα τί να πρωτοτονίσουμε: αναφέρουμε πως ο κλήρος στα Μικρασιατικό υπήρξε ο θεματοφύλακας των αξιών που έτρεφαν τον ελληνικό λαό.

Το Περιοδικό «Χριστιανικοί Παλμοί» σαλπίζει επίκαιρα μηνύματα προσφέροντας θεοευλογημένο έργο.

Κοζάνη 14-10-2022, Ονομαστήρια π. Γερβασίου – Βιβλιόραμα Αναστ. Ζ. Μπέλλου