Αρχική

Αφιέρωμα ‘’στο ιερό μυστήριο του Γάμου’’, το ‘’Ημερολόγιον 2023’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Αφιέρωμα ‘’στο ιερό μυστήριο του Γάμου’’, το ‘’Ημερολόγιον 2023’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το ‘’Ημερολόγιον 2023’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ‘’αφιερούται στο ιερό μυστήριο του Γάμου’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Στον πρόλογο του Ημερολογίου (τσέπης) 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος απαντά στο ‘’γιατί αυτή η αφιέρωση’’ και δίνει πληροφορίες για τα περιεχόμενα κείμενα (στη νεοελληνική αποδιδόμενα) που είναι από την ι. Ακολουθία του Γάμου.

Στο εμπροσθόφυλλο εικονίζεται αγιογραφία του Γάμου εν Κανά. Στο οπισθόφυλλο, εξώφυλλο ιερού Ευαγγελίου.

‘’Μέσα σε μία εποχή πνευματικής ξηρασίας και ηθικής απαξίας, όπως η σημερινή’’, γράφει ο Σεβ., ‘’όπου η βία και η φρικαλεότητα μέσα στην οικογένεια έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αποφασίσαμε το εφετινό ημερολόγιο να αφιερωθεί στο ‘’μέγα μυστήριον’’ του Γάμου.

Συγκεκριμένα, παραθέτουμε σε νεοελληνική απόδοση μετά πολλής σπουδής την ιερή ακολουθία του Γάμου προκειμένου όλοι οι αδελφοί μας, άνδρες και γυναίκες, σύζυγοι και γονείς, μελλόνυμφοι και νεόνυμφοι, να μάθουν, να μελετήσουν αλλά προ πάντων να εντρυφήσουν στα ιερά λόγια, στις άγιες ευχές του μυστηρίου του Γάμου.

Δυστυχώς, πολλοί έρχονται ως θεατές του μυστηρίου με αποτέλεσμα να επισυμβαίνουν ασχήμιες και ασέβειες που δεν επιτρέπονται μέσα στον ιερό Ναό.

Κάποιοι περιμένουν τον Γάμο να είναι μία ζωή ρομαντικού ερωτισμού και συνεχών συναισθηματικών εξάψεων. Μην ξεγελιόμαστε για να μην απογοητευόμαστε!

Να γνωρίζουν όσοι παντρεύονται με τα ιερά και τίμια δεσμά του Γάμου πως εγγράφονται στις βίβλους του ουρανού.

Μέσα στον βίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε θλίψεις, στενοχωρίες, δοκιμασίες ποικίλες και πόνο πολύ. Μαρτυρική ζωή επειδή η ζωή του Γάμου απαιτεί εκκοπή του ιδίου θελήματος και θυσιαστική αγάπη. Γι’ αυτό ψάλλεται το τροπάριο ‘’Άγιοι μάρτυρες οι καλώς αθλήσαντες…’’.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν εάν τελικά υπάρχει χαρά μέσα στον Γάμο στις τόσες θλίψεις. Απαντούμε: Υπάρχει χαρά όταν βάλουμε μπροστά το εμείς και καταργήσουμε το εγώ και το εσύ! Υπάρχει χαρά όταν μάθουμε να φταίμε μαζί και όχι ο άλλος. Υπάρχει χαρά όταν τραβάμε και οι δύο κουπί στις τρικυμίες του βίου και όχι μόνο ο ένας. Υπάρχει χαρά όταν η κοινή αγάπη τους είναι ο Χριστός και τον έβαλαν τιμονιέρη και οδηγό του πλοίου της συζυγίας τους! Υπάρχει χαρά όταν συμμετέχουν ενεργά, ως μέλη της Εκκλησίας, στην Θεία Λειτουργία και κοινωνούν το ‘’εφόδιον της ζωής’’, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. …’’. (Πρόλογος. Σεβ. κ. Παύλος).

Από την εισαγωγική ενότητα‘’ΓΑΜΟΣ: Ταξίδι προς την αιωνιότητα’’ σημειώνω: ‘’..Κάποτε ο Γάμος ήταν συνδεδεμένος με την Θεία Λειτουργία. Τότε ο Γάμος δεν ήταν μόνο χαρά της οικογένειας και των φίλων αλλά και όλης της κοινότητος, της Ενορίας!’’ (σελ. 11-12).

Στην τελευταία σελίδα πληροφορούμαστε: ‘’Το παρόν Ημερολόγιον 2023 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης διά το ιερόν μυστήριον του Γάμου εκδίδεται ευλογία και φροντίδι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου.

Επιμέλεια εκδόσεως: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Θρόνου Δημήτριος Χαρισίου. Θεόδωρος Χατζηευστρατίου (Θεολόγος)’’.

Ευχαριστούμε για την επιλογή του θέματος και για τα ωραία, από θεολόγους, θεολογικά κείμενα.

Καλή ανάγνωση - μελέτη και γόνιμη διαλογικότητα, εύχομαι. Και, καλή χρονιά!

 π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος.

2-12-2022