Αρχική

Αργυρό μετάλλιο & πέντε διακρίσεις για την ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022

Αργυρό μετάλλιο & πέντε διακρίσεις για την ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022

Οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν 1 αργυρό μετάλλιο και πέντε διακρίσεις στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, World Robot Olympiad 2022, έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής παγκοσμίως. Τέταρτη στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη αναδείχθηκε η ελληνική αποστολή, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσε, ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η COSMOTE συμβάλλει στην ισότιμη συμμετοχή όλων στη νέα ψηφιακή κοινωνία, στηρίζοντας σταθερά την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μας. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους. Με τις δράσεις της ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης, που είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα, η COSMOTE έχει ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 200.000 μαθητές και καθηγητές.

Η ομάδα που έλαβε το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2022, είναι οι Robocores, ενώ οι ομάδες που κατέκτησαν μια θέση στην πρώτη δεκάδα είναι οι: Evripos, YellowSquad, Minders, bitLab, JoFre.

Οι Robocores στη 2η θέση για ένα σύστημα που βοηθά μαθητές με προβλήματα όρασης

Αργυρό μετάλλιο στην φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής κατέκτησε η ομάδα Robocoresαπό την Πάτρα.Οι Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος με προπονητή τον Σπύρο Τσουκαλά και το ρομποτικό έργο “Pop2SeeSmartClass” κατέκτησαν τη 2η θέση ανάμεσα στις 34 ομάδες της κατηγορίας Future Innovators Λυκείου.

[caption id="attachment_230305" align="aligncenter" width="960"]Αργυρό μετάλλιο & πέντε διακρίσεις για την ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 6η θέση για την ομάδα “Minders” και έργο για ατομική ανακύκλωση που βασίζεται στη μηχανική μάθηση με σύστημα «ανταμοιβής» στον δημότη. Παράλληλα κέρδισαν το βραβείο startup στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου.[/caption]

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, που βοηθά τους μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα δίνει μια οικονομική λύση σε ένα πρόβλημα της σύγχρονης εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Το “Pop2SeeSmartClass” είναι ένα σύστημα δύο φορητών συσκευών. Μιας συσκευής που λειτουργεί ως πληκτρολόγιο Braille για γραφή, αλλά και ως σύστημα ανάγνωσης για Braille. Η μία συσκευή δηλαδή υποστηρίζει ταυτόχρονη γραφή και ανάγνωση. Η δεύτερη συσκευή αποτελείται από μία κάμερα, η οποία τραβάει φωτογραφίες από τον σχολικό πίνακα, από βιβλία, ή και σημειώσεις, και τις μετατρέπει σε κείμενο και μετά σε ήχο. Το σύστημα περιλαμβάνει Bluetooth, WiFi ή κάρτες SD.

Συνεπώς, ο χρήστης μπορεί να σκανάρει σημειώσεις από την τάξη και να τις ακούσει, συνδέοντας ένα ηχείο ή ακουστικά. Επιπλέον, μπορεί να υπαγορεύσει κείμενα, καθώς η συσκευή μετατρέπει τον ήχο σε κείμενο.

Για την εμπειρία τους από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής και τα σχέδιά τους μας μίλησαν οι Robocores:

1. Τι σημαίνει για εσάς το μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής;
Το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποτελεί μία υπενθύμιση πως η σκληρή δουλειά, οι θυσίες και οι προσπάθειές μας όλον αυτό τον καιρό απέδωσαν και ανταμείφθηκαν. H εμπειρία της Ολυμπιάδας θα μας μείνει αξέχαστη.
2. Ποια ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του project σας, Pop2See Smart Class;
Η αλήθεια είναι πως κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του project, Pop2See Smart Class, υπήρξαν πολλές προκλήσεις. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες ήταν όταν μία μέρα πριν το διαγωνισμό η βασική συσκευή μας έπαψε να λειτουργεί και προσπαθούσαμε απεγνωσμένα να δούμε τι έφταιγε. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και προλάβαμε προφανώς να την επιδιορθώσουμε πριν κληθούμε να παρουσιάσουμε μπροστά στους κριτές.
3. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Το Pop2See Smart Class πλέον έχει αρχίσει να ξεπερνάει τα όρια ενός μαθητικού project ρομποτικής. Ήδη ετοιμάζουμε ένα πιλοτικό με 10 συσκευές που θα δοθούν σε τυφλούς μαθητές ανά την Ελλάδα για να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους. Οι μέχρι τώρα χρήστες μας έχουν εκφράσει ιδιαίτερη επιθυμία να γίνει το Pop2See προϊόν, πράγμα που θα μελετηθεί εκτενώς προσεχώς.

[caption id="attachment_230304" align="aligncenter" width="960"]Αργυρό μετάλλιο & πέντε διακρίσεις για την ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 Η ομάδα Evripos που κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία Future Engineers με αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης.[/caption]

Ελληνικές ομάδες και διακρίσεις

Οι ελληνικές ομάδες που έλαβαν διάκριση και μια θέση στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2022 ήταν οι: Evripos, YellowSquad, Minders, bitLab, JoFre,

Συγκεκριμένα, οι ομάδες: Evriposκαι Yellow Squad κατέκτησαν την 5η θέση σε δύο κατηγορίες. Η Evripos με αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης στην κατηγορία Future Engineers, και η Yellow Squad στην κατηγορία Robo Mission Λυκείου.

Έκτη θέση για την ομάδα “Minders” με το “Remind”, ένα έργογια ατομική ανακύκλωση που βασίζεται στη μηχανική μάθηση με σύστημα «ανταμοιβής» στον δημότη, κερδίζοντας παράλληλα το βραβείο startup στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου.

Η ομάδα bitLabκατατάχθηκε 8η στην κατηγορία RoboSports μετά από 7 νίκες και μόλις 3 ήττες στο τένις με ρομπότ.

Η ομάδα JoFre έλαβε την 9η θέση στη κατηγορία RoboMission Γυμνασίου

Αργυρό μετάλλιο & πέντε διακρίσεις για την ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022Οι νέοι που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μαθαίνουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις Παγκόσμιες Ολυμπιάδες Ρομποτικής από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.