Αρχική

Έργα διαχείρισης λυμάτων Εορδαίας από την ΠΕ Κοζάνης

Έργα διαχείρισης λυμάτων Εορδαίας από την ΠΕ Κοζάνης

Υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς από την Π.Ε. Κοζάνης σε συνεργασία με το Δήμο Εορδαίας, το έργο διαχείρισης των λυμάτων λεκάνης απορροής Εορδαίας. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιβαλλοντικό έργο της Περιφέρειας, που αφορά στην απαλλαγή και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας από αστικά λύματα του Δήμου Εορδαίας και Δήμου Αμυνταίου (πρώην Δήμου Φιλώτα).

Έχουν συμβασιοποιηθεί τα υποέργα:

  • Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Προαστίου και Ασβεστόπετρας και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Προαστίου και Ασβεστόπετρας στον κόμβο νότιας εισόδου. Προϋπολογισμού 3.469.354 ευρώ.
  • Εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων περιοχής κόμβου ΑΕΒΑΛ σε Ε.Ε.Λ Πτολεμαΐδας. Προϋπολογισμού 853.200 ευρώ.
  • Αναβάθμιση Ε.Ε.Λ. Πτολεμαΐδας. Προϋπολογισμού 2.338.709 ευρώ.

Σε διαδικασία δημοπράτησης είναι τα υποέργα:

  • Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων Καρυοχωρίου και ΚΑΑ μεταφοράς λυμάτων στην ΕΕΛ Πτολεμαΐδας οικισμών Καρυοχωρίου και Αγίου Χριστοφόρου. Προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ.
  • Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Πενταβρύσου και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ανατολικού, Πενταβρύσου και Περδίκα στην Ε.Ε.Λ Πτολεμαΐδας προϋπολογισμού 2.035.645 ευρώ
  • Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Ανατολικού. Προϋπολογισμού 2.124.000 ευρώ.
  • Αναβάθμιση ΕΕΛ Πτολεμαΐδας- Δευτεροβάθμια επεξεργασία Προϋπολογισμού 1.612.903 ευρώ.

Ταυτόχρονα στην τελική φάση υλοποίησης είναι και το έργο: «Κατασκευής υποδομών αστικών αποβλήτων Δ.Ε. Φιλώτα Δήμου Αμυνταίου» από τον Δήμο Αμυνταίου, ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας με τα εξής υποέργα:

  • Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης τοπικών κοινοτήτων Δ.Ε. Φιλώτα. Προϋπολογισμού 5.550.490 ευρώ
  • Κατασκευή εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης Δ.Ε. Φιλώτα. Προϋπολογισμού 1.568.619 ευρώ.
  • Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δ.Ε. Φιλώτα. Προϋπολογισμού 2.175.492 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων φτάνει τα 24.028.412 εκ ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Περιφέρειας δεδομένου ότι έχουν καθυστερήσει σημαντικά εδώ και χρόνια, ενώ για την υπόθεση αυτή η Ελλάδα καταδικάστηκε το 1998 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης, ενώ για τα έργα διαχείρισης λυμάτων λεκάνης απορροής Εορδαίας έγινε συμφωνία συνεργασίας και προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Εορδαίας για την υλοποίησή τους από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.