Έλληνες από το εξωτερικό αναζητούν τις επόμενες «χρυσές» startups
https://tharos.gr/wp-content/uploads/2025/03/ellines-exoteriko-anazitoyn... 300w, https://tharos.gr/wp-content/uploads/2025/03/ellines-exoteriko-anazitoyn... 750w" sizes="(max-width: 1240px) 100vw, 1240px" title="Έλληνες από το εξωτερικό αναζητούν τις επόμενες «χρυσές» startups">
Με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις της χρονιάς σε startups Ελλήνων στον εξωτερικό και φέτος, όπως συμβαίνει συνήθως, σε σύγκριση με εταιρείες οι οποίες «περιορίζουν» την παρουσία τους στη χώρα. Ισχύει το ίδιο όμως, στους πρώτους 2-3 μήνες του 2025, και σε σχέση με όσες δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των συνόρων. Μόνο οι… ξένες δηλαδή, με «ελληνικό DNA», με Έλληνες της διασποράς στη σύνθεσή τους, ιδρυτές, partners ή CEOs, οι οποίες απευθύνονται ωστόσο αποκλειστικά σε αγορές του εξωτερικού έχουν καταφέρει να αντλήσουν, ως τώρα, πολύ υψηλά ποσά.
Ποιες είναι αυτές οι «χρυσές» startups, που αναπτύσσονται με ιδιαίτερα ισχυρούς ρυθμούς, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα;
Το «μπαμ» έκανε με 600 εκατ. δολ. η Saronic Technologies και ακολούθησαν οι Reflection.Ai και RoomPriceGenie με 105 εκατ. δολ., αντίστοιχα και 75 εκατ. δολ. τρεις startups Ελλήνων, χωρίς δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.
Η Saronic Technologies, με συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ντίνο Μαυρούκα (Dino Mavrookas) σήκωσε μέχρι στιγμής χρηματοδότηση –ρεκόρ σε γύρο Growth, με lead investor τον όμιλο του Elad Gil και τη συμμετοχή άλλων επενδυτών (General Catalyst, a16z, Caffeinated Capital, 8VC). Πρόκειται για νεοφυή εταιρεία η οποία κατασκευάζει αυτόνομα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (ASVs) για το Αμερικανικό Ναυτικό και φιλοδοξεί να «επαναπροσδιορίζει τη θαλάσσια υπεροχή του».
Τον Ιούλιο του 2024 άντλησε χρηματοδότηση 175 εκατ. δολ. (Andreessen Horowitz) και εισήλθε στην κατηγορία των «μονόκερων» με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.. Με τον νέο γύρο των 600 εκατ. δολ., τον Φεβρουάριο του 2025, εκτίναξε την αξία της στα 4 δισ. δολ., σε μια τριετία από την ίδρυσή της, το 2022, και σκοπεύει να αξιοποιήσει τα «φρέσκα» κεφάλαιά της για την δημιουργία ενός σύγχρονου ναυπηγείου κατασκευής ASVs. Πριν στραφεί στην πολλά υποσχόμενη αμυντική βιομηχανία, ο CEO της υπηρέτησε στο σώμα των Navy SEALs και αργότερα ασχολήθηκε με την αγορά των private equity ως αναλυτής ιδιωτικών επενδύσεων. Φέρεται μάλιστα, παρότι δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, να διερευνά πιθανές συνεργασίες με άλλες χώρες, μη εξαιρουμένης της Ελλάδας. Ένα ενδεχόμενο εντελώς θεωρητικό πάντως, προς το παρόν…
Στην περίπτωση της Reflection.Ai, με συνιδρυτή της τον πρώην ερευνητή της DeepMind, Ιωάννη Αντώνογλου, πρόσφατα, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, η startup ανακοίνωσε χρηματοδότηση 105 εκατ. δολ. σε γύρο Series A του οποίου ηγήθηκε το Lightspeed Venture Partners και νωρίτερα σε γύρο Seed είχε συγκεντρώσει άλλα 25 εκατ. δολ. (Sequoia Capital, CRV), σύνολο 130 εκατ. δολ.
Καθόλου άσχημα για μια πρωτοεμφανιζόμενη startup με πολλές προοπτικές και αντικείμενό της την λεγόμενη Τεχνητή «υπερ -Νοημοσύνη», με έμφαση στην αυτόνομη γραφή κώδικα. Σε συστήματα ΑΙ, τα οποία μπορούν να εκτελούν αυτόνομα τις περισσότερες εργασίες που αφορούν έναν υπολογιστή.
Στο team των επενδυτών της ανήκουν «βαριά» ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, όπως ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, ο CEO της Scale AI, Αλεξάντρ Γουάνγκ και ο επενδυτικός βραχίονας της Nvidia, με την αποτίμησή της να βρίσκεται κιόλας στα… μισά της διαδρομής ενός «μονόκερου», στα 555 εκατ. δολ., με παρουσία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία.
Ο Ι. Αντώνογλου ίδρυσε την εταιρεία με τον συνάδελφό του στην DeepMind Misha Laskin και CEO της Reflection.Ai. Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη των συστημάτων του Gemini στο στάδιο της μετεκπαίδευσης, κατά τη διαδικασία βελτιστοποίησης ενός μεγάλου γλωσσικού συστήματος (LLM), με συμμετοχή και στο project του ChatGPT.
Σε βιογραφικά του στο διαδίκτυο εμφανίζεται ως πτυχιούχος μηχανικός ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με M.Sc. στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Φιλοδοξία τους, να «ξεκλειδώσουν» το επόμενο στάδιο προόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με μότο της το «A Path to Superintelligence», η ομάδα της startup αναφέρει, μεταξύ άλλων, «είμαστε ερευνητές και μηχανικοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή μερικών από τα πιο ικανά συστήματα AI της τελευταίας δεκαετίας στο DeepMind, στο OpenAI και σε άλλα συνοριακά εργαστήρια».
Τρίτη κατά σειρά μεγάλη χρηματοδότηση των πρώτων 65 ημερών του 2025 σε startups στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την πλατφόρμα της Marathon Venture Capital, ήταν αυτή της RoomPriceGenie, σε γύρο 75 εκατ. δολ. (Growth), με lead investor την Five Elms Capital.
Εδώ, η startup με συνιδρυτή και νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Άρη Ανδρικόπουλο, ο οποιος θα μεταταχθεί στη θέση του Chief Strategy Officer (CSO) και θα αντικατασταθεί στα προηγούμενα καθήκοντά του από τον Chas Scarantino στην επόμενη φάση της ανάπτυξής της, αποτελεί πάροχο συστημάτων διαχείρισης εσόδων (RMS) για ανεξάρτητα ξενοδοχεία και ομίλους και με την χρηματοδότηση που εξασφάλισε θα υποστηρίξει τη διεθνή επέκταση της και την περαιτέρω ενίσχυση της πλατφόρμας της. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τον διεθνή τύπο, η ICT εταιρεία έχει αποκτήσει μια παγκόσμια παρουσία, με σχεδόν 100 υπαλλήλους και 3.000 πελάτες ξενοδοχείων σε 65 χώρες.
Με αυτό τον τρόπο αναπτύχθηκε αποτελεσματικά διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία της, δίνοντας το βάρος στο product development και το customer support. Αναγνωρισμένη στον κλάδο της, η RoomPriceGenie κατατάσσεται μεταξύ των TOP 100 ελβετικών startups και έχει πάρει πολλά βραβεία…
Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων προς τις startup Ελλήνων, με δραστηριότητα είτε μόνο στο εξωτερικό, είτε και στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 851 εκατ. δολ., Μάρτιο μήνα, κυρίως χάρη στα 600 εκατ. δολ. που άντλησε τον Φεβρουάριο η Saronic Technologies.
Οι νεοφυείς εταιρείες με παρουσία στην ελληνική αγορά φτάνουν, μέχρι στιγμής, μόλις τα 38 εκατ. δολ. σε χρηματοδοτήσεις.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται πολλές, ακόμα, νεοφυείς εταιρείες, αλλά με πολύ χαμηλότερα ποσά, ενώ έχουν καταγραφεί και 3 εξαγορές, αυτές των Flexfin (Alpha Bank), Transifex (XTM), Cyberscope (TAC Security), με παρουσία στην Ελλάδα.