Αρχική | Ιστολόγια | Το ιστολόγιο του/της system

Associated Press: Εκπληκτικό γκολ κερδίζει εισιτήριο για τα παιδιά του ΑΟ Γιάννινα στη Βαρκελώνη

Μεγάλο αφιέρωμα στα φοβερά πιτσιρίκια του ΑΟ Γιάννινα, έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Associated Press", με αφορμή το μαγικό γκολ που είχαν σημειώσει πριν λίγο καιρό και φυσικά το φιλικό παιχνίδι (χορηγός η Nova) που θα δώσουν με την ακαδημία της Μπαρτσελόνα.

Στο κείμενο γίνεται μια περιγραφή για το εκπληκτικό γκολ αναφέροντας ότι κάποια 11χρονα-12χρονα παιδιά από ένα βόρειο διαμέρισμα της Ελλάδας έβαλαν ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία. Ξεκίνησαν με τη σέντρα του αγώνα, άλλαξαν χωρίς παρεμβολή 20 πάσες σε 59'', οι οποίες πέρασαν και από τους 11 παίκτες που είχε στον αγωνιστικό χώρο!

Μετά φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή της ομάδας, Βασίλη Κίτση που αναφέρει τα εξής: "Και οι 11 δικοί μας παίκτες άγγιξαν την μπάλα, αλλά κανείς από τους αντιπάλους μας". Κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε στην πραγματικότητα, μέχρι τη στιγμή που είδαμε το βίντεο μετά τον αγώνα. Αυτό το γκολ τράβηξε την προσοχή. Το έδειξε ακόμα και η αγγλική τηλεόραση".

Το ίδιο βίντεο το είδαν και στην Ισπανία και κάπως έτσι προέκυψε η σημερινή αναμέτρηση του ΑΟ Γιάννινα με τους μικρύς της κορυφαίας ακαδημίας του πλανήτη. Αυτή της Μπαρτσελόνα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Δηλώσεις έχουν κάνει και δυο άλλοι Ελληνες. Ο επιθετικός της ελληνικής ομάδας, Διογένης Ελευθερίου και ο τερματοφύλακας, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο πρώτος είπε σχετικά: Μας αρέσει το passing game. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε όλες τις πλευρές του γηπέδου. Και στην άμυνα και στο κέντρο και στην επίθεση. Ο δεύτερος αστειεύετηκε και δήλωσε ότι θέλει να βρεθεί σε καλή κατάσταση στο φιλικό γιατί δεν είναι εύκολο να νικήσει κάνεις τους Ελληνες: "Για να πετύχουν ένα γκολ θα πρέπει να μεράσουν τους επιθετικούς μας, τους μέσους μας, τους αμυντικούς μας και μετά εμένα. Το βλέπω δύσκολο...".

Ο Κωστής Παπαδόπουλος, ο πλέιμεϊκερ της ομάδας, εξήρε τη δουλειά που γίνεται στον τομέα της κυκλοφορίας της μπάλας: "Ολη η προσοχή μας είναι στις πάσες. Αυτό δουλεύουμε πολύ στην προπόνηση. Είναι καλύτερο να σημειώσουμε ένα γκολ με πολλές πάσες, παρά ένας παίκτης να πάρει την μπάλα από την άμυνα και να το πετύχει μόνος του. Είναι δύσκολο να τα κάνει όλα αυτά ένας παίκτης. Οταν αλλάζει πάσες, κουράζεις και τον αντίπαλο".

Από το ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο δημιουργός και προπονητής, Κώστας Μιχαηλίδης, για τον οποίο γράφουν ότι όλη την ώρα σφυρίζει από τον πάγκο για να αλλάξουν τακτική οι παίκτες του: "Δεν πιστεύω ότι συναντάμε σε αυτές τις ηλικίες πολύ συχνά τόση αφοσίωση και αυτοσυγκέντρωση. Είναι απόλαυση να τους προπονώ. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτούς".

Στο κείμενο γίνεται μια μίνι αναφορά στην πόλη της Ηπείρου, στη μεγάλη ομάδα της πόλης τον ΠΑΣ και στο πως πήρε το προσωνύμιο "Αγιαξ" και συνεχίζει με μια πιο αναλυτική περιγραφή του μαγικού γκολ των Ελληνων πιτσιρικάδων.

Εν συνεχεία, ο κύριος Κίτσης κάνει λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μαζέψει τα απαιτούμενα χρήματα που χρειάστηκαν για να κάνει αυτό το ταξίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των μικρών ταλαντούχων παικτών του ΑΟ Γιάννινα.

"Κοιμήθηκα ελάχιστα για δέκα ημέρες, στην προσπάθεια που κάναμε για να βρούμε έναν σπόνσορα. Κάποιοι από τους γονείς δεν είχαν χρήματα ούτε για να εξασφαλίσουν το φαγητό των παιδιών. Δεν υπήρχε περίπτωση, όμως, να αφήσουμε να παιδιά πίσω. τελικά βρήκαμε. Τη συνδρομητική τηλεόραση. τα νέα ήταν θαυμάσια, γιατί κάνουμε τα πάντα ως ομάδα. Δεν παίζουμε τένις.

Τέλος, γίνεται αναφορά στις συνθήκες με τις οποίες προπονούνται τα παιδιά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι γονείς παρακολουθούν μέσα από τα παράθυρα μιας καντίνας, τα παιδιά τους να προπονούνται σκληρά τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ κάποιοι άλλοι διασχίζουν 100 χιλιόμετρα από τη γειτονική Αλβανία για να τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τους; Εχει παίξει 14 παιχνίδια, έχει σημειώσει 74 γκολ και έχει δεχθεί μόλις δυο.
Επιμέλεια: Κώστας Δούκας

http://www.novasports.gr/news.aspx?a_id=279101&Sport=1&Season=115137&Tea...