Αρχική | Ιστολόγια | Το ιστολόγιο του/της magda

Οι προτάσεις του ΠΣΑΚ για την Α2

Ο ΠΣΑΚ υπενθύμισε σε ανακοίνωση του τις προτάσεις που έχει υποβάλλει προς την ΕΟΚ σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της Α2 με αφορμή τα όσα έγιναν τις τελευταίες αγωνιστικές.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών υπενθυμίζει και επαναφέρει την πρόταση που από 3 Μαρτίου 2008 (Αρ.Πρωτ. ΠΣΑΚ:161, Αρ. Πρωτ παραλαβής ΕΟΚ: 1179) έχει εγγράφως καταθέσει στην Ε.Ο.Κ.. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, την πρόταση αυτή «η ομοσπονδία ουδέποτε έλαβε σοβαρά ή δέχτηκε να εξετάσει. Δημοσιεύουμε την «προφητική» πρόταση μας,

ακριβώς όπως αυτή είχε αποσταλεί στην Ελληνική Ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης στις 3 Μαρτίου του 2008!!!! Ταυτόχρονα την επαναφέρουμε με την ελπίδα να λάβει έστω και λίγης προσοχής αυτή τη φορά.

Σε συνέχεια των συζητήσεων που έχουμε για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα της Α2 θα επιθυμούσαμε να σας γνωρίσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α2 ».

Αναλυτικά η παρουσίαση των προτάσεων του ΠΣΑΚ:

ΠΡΟΤΑΣΗ 1 (από την περίοδο 2009-2010)

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΕ 14

Η ύπαρξη 16 ομάδων αυξάνει πολύ τoν κίνδυνο της ύπαρξης αδιάφορων βαθμολογικά ομάδων πολύ νωρίς σε μία σαιζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσα φάση του πρωταθλήματος της Α2 (τέλη Φλεβάρη 2008) υπάρχουν τουλάχιστον 7 ομάδες οι οποίες δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Η ύπαρξη πολλών βαθμολογικά αδιάφορων ομάδων μειώνει την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος καθώς δεν υπάρχει ίδιο κίνητρο για όλες τις ομάδες. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις το πρόγραμμα που έχουν κάποιες ομάδες γίνεται πολύ πιο σημαντικό από ότι θα έπρεπε να είναι. (Οι ομάδες των οποίων τα τελευταία 4-5 εκτός έδρας παιχνίδια είναι εναντίων αδιάφορων βαθμολογικά ομάδων έχουν πλεονέκτημα)

Επίσης παρατηρείται μεγάλη μείωση στην προσέλευση του κοινού προς το τέλος του πρωταθλήματος καθώς στην χώρα μας το κοινό προτιμά να παρακολουθεί βαθμολογικά κρίσιμα παρά βαθμολογικά αδιάφορα παιχνίδια.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μείωση στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος καθώς σε βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της αποπομπής κοινοτικών παικτών για την εξοικονόμηση χρημάτων, ή ακόμα και καθυστερήσεις στις πληρωμές των παικτών.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 (από την περίοδο 2008-09)

ΘΕΣΠΙΣΗ PLAY-OFF ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 2Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ Α1 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ

Προτείνουμε ο πρωταθλητής τις Α2 κατηγορίας να ανεβαίνει αυτομάτως στην Α1. Για την 2η θέση προτείνουμε σύστημα πλέι-οφ ανάμεσα στις θέσεις 2-5 με σειρές που θα κρίνονται στις 2 νίκες.

Προτείνουμε η τελευταία ομάδα της Α2 να υποβιβάζεται απευθείας στην Β’ εθνική. Οι άλλες δύο θέσεις να βγαίνουν μέσα από play-off μεταξύ τεσσάρων ομάδων και να αποφασίζονται στις 2 νίκες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο συναρπαστικό το πρωτάθλημα και θα αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου.

Σχεδόν όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος θα έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος αφού θα παλεύουν είτε να αποφύγουν είτε να διεκδικήσουν μια θέση στα πλέι οφ.

Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος θα βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινόμενου των αφερέγγυων ομάδων καθώς αυτές δύσκολα θα καταφέρνουν να σταθούν σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα το οποίο θα κρίνεται μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Eπίσης θα αυξηθεί η προβολή του αθλήματος και των Ελλήνων παικτών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα αυτό αφού θα προσελκύει όλο και περισσότερα βλέμματα.

Τα έσοδα από αυτούς τους αγώνες προτείνουμε να είναι κατά μεγάλο ποσοστό υπέρ της ΕΟΚ ώστε να καλύπτει τα επιπλέον έξοδα (μετακινήσεων και τέλεσης των αγώνων) που μπορεί να δημιουργηθούν.

ΠΡΟΤΑΣΗ 3 (από την περίοδο 2008-09)

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ Α2 ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ Α1

Με αυτόν τον τρόπο το πρωτάθλημα θα μπορεί να προσελκύει παίχτες οι οποίοι αγωνίζονται στην Α1 και οι οποίοι όμως δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την συμφωνία που επιθυμούν με κάποια ομάδα της Α1.

Με τις παρούσες ημερομηνίες έναρξης της Α2, οι μεταγραφές για την κατηγορία λήγουν σε μία περίοδο που όλοι οι αθλητές οι οποίοι αγωνίζονταν στην Α1 βρίσκονται ακόμα σε αναζήτηση ομάδας Α1 και έτσι αρνούνται να υπογράψουν στηνΑ2 . Όταν πλέον δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μία καλή συμφωνία στην Α1 και είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να συνεχίσουν την καριέρα τους στηνΑ2 , αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί το πρωτάθλημα της Α2 έχει ήδη ξεκινήσει και δεν επιτρέπονται μεταγραφές.

 

πηγή: http://www.gazzetta.gr/