Αρχική | Ιστολόγια | Το ιστολόγιο του/της vasilis

Η FIFA έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση της «τεχνολογίας γραμμής»

Νέα εποχή στο ποδόσφαιρο με την «τεχνολογία γραμμής»

Η FIFA έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση της «τεχνολογίας γραμμής», προκειμένου να μην υπάρχει εφεξής αμφισβήτηση για τις φάσεις που εκτυλίσσονται πέριξ της τελικής γραμμής της εστίας.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανακοίνωσε επισήμως ότι ενέκρινε τη χρήση των συστημάτων «GoalRef» και «Hawk-Eye», τα οποία πλέον μπορούν να εγκατασταθούν «σε όλο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, εναντίον των «γκολ-φαντασμάτων». Η υπογραφή της συμφωνίας επικυρώνει μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, με στόχο τον προσδιορισμό του εξοπλισμού που μπορεί πραγματικά να καθορίσει εάν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή του τέρματος ή όχι. Το σύστημα «Hawk-Eye», το οποίο χρησιμοποιείται στο τένις και το κρίκετ, βασίζεται στην οπτική αναγνώριση με κάμερες, ενώ το «GoalRef» χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο με μία ειδική μπάλα, προκειμένου να αναγνωρίσει αν έχει σημειωθεί γκολ ή όχι.

Η διαδικασία άρχισε το 2011 και πλέον οι δύο εταιρείες έχουν επίσημη άδεια για την εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Στο διάστημα Οκτώβριος 2011-Ιούνιος 2012 οι εταιρείες πέρασαν μια σειρά από εκτεταμένες εργαστηριακές δοκιμές προσομοίωσης καταστάσεων αγώνα, καθώς και δοκιμές σε κανονικές αναμετρήσεις. Για να γίνουν δικαιοδόχοι της FIFA, θα έπρεπε επίσης να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις εφαρμογής, όπως και τη συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας του WFSGI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Βιομηχανίας Αθλητικών Ειδών), καθώς και την εκπλήρωση του προτύπου ISO 9001, ενώ οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν ασφάλιση αστικής ευθύνης του προϊόντος. Όταν το σύστημα εγκατασταθεί σε ένα γήπεδο, θα υποβληθεί στην τελική επιθεώρηση για να ελεγχθεί η λειτουργία του. Αυτή θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο ινστιτούτο δοκιμών και τα αποτελέσματα της λεγόμενης «τελικής δοκιμής εγκατάστασης» θα πρέπει να είναι επιτυχή.

http://www.naftemporiki.gr/sports/story?id=2246782