Αρχική | Ιστολόγια | Το ιστολόγιο του/της lefteris

Η Ευρώπη παίζει μπάλα

Τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων απανταχού γης στρέφονται την Κυριακή το βράδυ στο «Καμπ Νου», όπου στις 20:00 θα διεξαχθεί το μεγάλο ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος, μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Δύο από τις δημοφιλέστερες, ιστορικότερες και ακριβότερες ομάδες του πλανήτη συγκρούονται στην πρωτεύουσα της Καταλονίας και ο κόσμος περιμένει ένα θεαματικό, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα συναρπαστικό παιχνίδι.
Οι «μερένγκες» πηγαίνουν στο ντέρμπι με πλεονέκτημα ενός βαθμού, το οποίο απέκτησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, χάρη στην ισοπαλία των «μπλαουγκράνα» στο Μπιλμπάο.

Παραταύτα, είναι η Ρεάλ αυτή που μοιάζει να βρίσκεται με την... πλάτη στον τοίχο, αφού οι εμφανίσεις της ομάδας ως τώρα δεν είναι αυτές που περίμεναν οι φίλοι της, βάσει και των δαπανηρότατων καλοκαιρινών μεταγραφών, ενώ και ο αποκλεισμός στο κύπελλο από την Αλκορκόν (ομάδα Γ' κατηγορίας) ήταν ένα «χαστούκι» που δεν ξεχνιέται εύκολα.

Ξεπερνιέται, βέβαια, με νίκη επί της «αιώνιας» αντιπάλου μέσα στη Βαρκελόνη και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα «διπλό» θα δώσει στους Μαδριλένους την αυτοπεποίθηση που φαίνεται να τους λείπει. Και φυσικά θα εδραιώσει στη θέση του τον Μανουέλ Πελεγκρίνι,

η «καρέκλα» του οποίου... τρίζει σχεδόν από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ.

Στο άλλο «στρατόπεδο» δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αφού το ποδόσφαιρο που παίζει η Μπαρτσελόνα ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς φίλους της.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης παραμένουν αήττητοι εντός συνόρων, αλλά βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από τη μεγάλη αντίπαλό τους και θέλουν οπωσδήποτε το βράδυ της Κυριακής να ανέβουν ξανά στην κορυφή.

«Ξεχάστε το περσινό 6-2», είναι το σύνθημα στους Καταλανούς, που γνωρίζουν ότι η φετινή Ρεάλ, έστω κι αν ώρες-ώρες μοιάζει νωχελική, δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που συνέτριψαν πέρυσι τον Μάιο, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Στον αγωνιστικό τομέα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέστρεψε στην ενεργό δράση μεσοβδόμαδα, όταν πέρασε ως αλλαγή στον αγώνα της Ρεάλ με τη Ζυρίχη για το Champions League.

Θα είναι σίγουρα «παρών» στο «Καμπ Νου», αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει ή ότι θα είναι σε θέση να αγωνιστεί 90 λεπτά, αφού έμεινε σχεδόν δύο μήνες εκτός γηπέδων.

Από την άλλη πλευρά, ο Λιονέλ Μέσι και ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς επέστρεψαν στις προπονήσεις και ο Πεπ Γκουαρντιόλα δηλώνει αισιόδοξος για τη συμμετοχή τους, αλλά αυτή θα κριθεί πιθανότατα την τελευταία στιγμή.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο
Σπόρτινγκ Χιχόν - Βιγιαρεάλ
Βαλένθια - Μαγιόρκα
Σεβίλη - Μάλαγα

Κυριακή
Βαγιαδολίδ - Τενερίφη
Χετάφε - Χερέθ
Σανταντέρ - Λα Κορούνια
Αλμερία - Αθλέτικ Μπιλμπάο
Σαραγόσα - Οσασούνα  
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης
Ατλέτικο Μαδρίτης - Εσπανιόλ

Στην Premier League...

Δύο πολύ σπουδαία παιχνίδια, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής της Premier League. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται την Κυριακή, όπου υπάρχουν τα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, Εβερτον-Λίβερπουλ και του Λονδίνου, Αρσεναλ-Τσέλσι.

Με τους «μπλε» του Κάρλο Αντσελότι να δείχνουν ασταμάτητοι τις τελευταίες εβδομάδες, το «Έμιρεϊτς» αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση. Αν βγουν αλώβητοι και από εκεί, τότε κανείς δεν θα τολμά να... ποντάρει εναντίον τους.

Πάνοπλη παρατάσσεται η Τσέλσι, σε αντίθεση με την Αρσεναλ που αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων, με τους Φαν Πέρσι, Μπέντνερ, Ντιαμπί, Κλισί, Τζουρού και Γκιμπς να 'γεμίζουν' το ιατρικό δελτίο της ομάδας.

Οσο για τη Λίβερπουλ, ο Ράφα Μπενίτεθ θα πρέπει πλέον να έχει μάθει να ζει με τον «εφιάλτη» της απουσίας ενός εκ των δύο σούπερ σταρ. Αυτή τη φορά, ο Στίβεν Τζέραρντ είναι σίγουρα μέσα, αλλά ο Φερνάντο Τόρες πονάει στους προσαγωγούς. Αν καταφέρει να το ξεπεράσει, τότε θα βρίσκεται στην «κόκκινη» ενδεκάδα στον αγώνα του «Γκούντισον Παρκ».

Αν όχι, τότε αναμένεται να ξεκινήσει ο Νγκογκ. Στην Εβερτον, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες μικροανησυχίες για τους Σαχά, Ρόντγουελ, όμως οι Φελαϊνί, Μπιλιαλετντίνοφ και Πίενααρ τίθενται στη διάθεσή του Ντέιβιντ Μόγες ενόψει του ντέρμπι, αλλά και του αγώνα της Τετάρτης με την ΑΕΚ, για το Europa League.

Σαφώς πιο εύκολο έργο έχουν οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ μετά την εντός έδρας ήττα 1-0 από τη Μπεσίκτας στο Champions League, αντιμετωπίζει την Πόρτσμουθ στο «Φράτον Παρκ». Οι γηπεδούχοι με τον Αβραμ Γκραντ να ντεμπουτάρει στον πάγκο τους, σίγουρα αναζητούν μία 'ώθηση' που θα τους «ξεκολλήσει» από την ουρά της βαθμολογίας.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο
Πόρτσμουθ - Μάντσεστερ Γ.
Μπλάκμπερν - Στόουκ Σίτι
Φούλαμ - Μπόλτον
Γουϊγκαν - Σάντερλαντ
Γουέστ Χαμ - Μπέρνλι
Μάντσεστερ Σίτι - Χαλ
Αστον Βίλα - Τότεναμ

Κυριακή
Γουλβς - Μπέρμιγχαμ
Εβερτον - Λίβερπουλ
Αρσεναλ - Τσέλσι

Στο Campionato...

Συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ιταλικό πρωτάθλημα, με τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων για τη 14η αγωνιστική.

Η πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Ίντερ υποδέχεται την Κυριακή τη Φιορεντίνα, ενώ η δεύτερη της κατάταξης Γιουβέντους αναμετράται στη Σαρδηνία με την Κάλιαρι.

Η Μίλαν αναμετράται στη Σικελία με την Κατάνια, ενώ η Τζένοα υποδέχεται στο «Λουίτζι Φεράρις» τη Σαμπντόρια, στο τοπικό ντέρμπι της Γένοβας.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο
Ουντινέζε - Λιβόρνο
Τζένοα - Σαμπντόρια

Κυριακή
Αταλάντα - Ρόμα
Μπάρι - Σιένα  
Κάλιαρι - Γιουβέντους
Κιέβο - Παλέρμο
Πάρμα - Νάπολι
Λάτσιο - Μπολόνια
Ίντερ - Φιορεντίνα
Κατάνια - Μίλαν

Στη Bundesliga...

Συνεχίζεται το γερμανικό πρωτάθλημα, με τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων για τη 14η αγωνιστική. Η «αυλαία» άνοιξε την Παρασκευή στο «Ρεβίρ Πάουερ Στάντιον» του Μπόχουμ, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται την Κολωνία, σε μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση ομάδων στην «ουρά» της βαθμολογίας.

Στο μεταξύ, η πρωτοπόρος Λεβερκούζεν υποδέχεται την Κυριακή τη Στουτγάρδη, η οποία χρειάζεται βαθμούς για να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού. «Γκέλα» της Μπάγερ περιμένει η Βέρντερ, η οποία ακολουθεί από απόσταση ενός βαθμού, μολονότι έχει πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς φιλοξενεί στο «Βεζερστάντιον» την πρωταθλήτρια Βόλφσμπουργκ.

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή
Μπόχουμ - Κολωνία

Σάββατο
Χέρτα Βερολίνου - Αϊντραχτ Φρανκφούρτης
Χοφενχάιμ - Ντόρτμουντ
Βέρντερ Βρέμης - Βόλφσμπουργκ
Μάιντς - Αμβούργο
Νυρεμβέργη - Φράιμπουργκ
Γκλάντμπαχ - Σάλκε

Κυριακή
Λεβερκούζεν - Στουτγάρδη
Ανόβερο - Μπάγερν Μονάχου

Στο Championnat...

Νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις ενδέχεται να φέρει η 14η ημέρα του γαλλικού πρωταθλήματος, που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι πρώτες οκτώ ομάδες της κατάταξης «συνωστίζονται» σε ένα εύρος τεσσάρων βαθμών.

Η πρωτοπόρος από την περασμένη εβδομάδα Οσέρ έχει δύσκολη αποστολή, καθώς δοκιμάζεται στο «Παρκ ντε Πρενς» απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Μακριά από το γήπεδό της αγωνίζεται και η πρωταθλήτρια Μπορντό, που ταξιδεύει στο Νανσί για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα, ενώ η Λιόν περιμένει στο «Ζερλάν» τη Ρεν.

Στους κερδισμένους της αγωνιστικής μπορεί να βρεθεί η Λοριάν, που φιλοξενεί την ουραγό Γκρενόμπλ, ενώ η άλλη ομάδα έκπληξη του σαμπιονά, η Βαλανσιέν, δοκιμάζεται στην έδρα της Λιλ.

Υπενθυμίζεται ότι η αναμέτρηση της Μονακό με τη Μονπελιέ αναβλήθηκε, λόγω των κρουσμάτων της νέας γρίπης που εμφανίστηκαν στο «στρατόπεδο» της δεύτερης, και η νέα ημερομηνία διεξαγωγής της θα οριστεί από τη Λίγκα στις 2 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο
Λιλ - Βαλανσιέν
Λοριάν - Γκρενόμπλ
Παρί Σ.Ζ. - Οσέρ
Σοσό - Νις
Τουλούζ - Μπουλόν
Λανς - Μαρσέιγ

Κυριακή
Λε Μαν - Σεντ Ετιέν
Νανσί - Μπορντό
Λιόν - Ρεν
Μονακό - Μονπελιέ (αναβλήθηκε)