Αρχική

Basket League 7η αγωνιστική: Στο μπάσκετ υπάρχει ένα ηφαίστειο σε λήθαργο

 

Στο μπάσκετ υπάρχει ένα ηφαίστειο σε λήθαργο Φαντάζεστε να βρει την άκρη του ο Άρης και να γίνει πάλι ισχυρός, πόσα μπορούν να αλλάξουν στο επαγγελματικό μπάσκετ; Διότι έχει κάτι που δε διαθέτουν άλλες ομάδες. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης.

Η 7η αγωνιστική  είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους. Διότι θα πρέπει να βλέπουμε και κάποια πράγματα πέρα από το αποτέλεσμα, να τα παρουσιάζουμε, να τα θίγουμε, να τα αναλύουμε.

Ο Άρης είναι πολύ κοντά στην τετράδα αλλά κυρίως μας δείχνει ότι οι μπασκετικές ρίζες δε ξεχνιούνται, ούτε σαπίζουν ανεξάρτητα από το ότι εδώ και πολλά χρόνια δε ζούμε στην εποχή του Γκάλη και του Γιαννάκη, ενώ πλέον έχουν μεγαλώσει γενιές που δεν έχουν δει καν αυτές τις στιγμές live παρά μόνο στο YouTube. Ή τις έχουν ακούσει από διηγήσεις.

Όμως αυτό το sold out στον αγώνα με την Καρδίτσα μπορεί εύκολα να αντικατοπτρίσει τη ξεχωριστή δυναμική που έχει αυτή η ομάδα. Τον μπασκετικό κόσμο που τη συνοδεύει, το γήπεδο που είναι απίστευτη έδρα αλλά και την απορία για το που θα μπορούσε να έχει φτάσει (όχι μόνο στην Ελλάδα) αν δεν υπήρχαν διοικητικές και οικονομικές αμαρτίες κατά το παρελθόν. Ο Άρης είναι ένα «ηφαίστειο» που αν ποτέ ενεργοποιηθεί τότε- κατά την ταπεινή μου άποψη- θα είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό πρωτάθλημα και να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Απ’ εκεί και πέρα οι δηλώσεις του προπονητή της Καρδίτσας, Βαγγέλη Αγγέλου είναι εντελώς άκυρες (τι πάει να πει «το μοναδικό μας πρόβλημα είναι ότι δε βγάζουμε ανακοινώσεις»;) μαζί με τη συμπεριφορά του σε όλο τον αγώνα όπου έμοιαζε σα να επιδιώκει την ένταση με τους διαιτητές σε ξεπερασμένα κόλπα της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Έχει πολύ πιο σοβαρά θέματα για να λύσει στην Καρδίτσα ο Αγγέλου παρά αυτά με τα οποία ασχολήθηκε στο «Αλεξάνδρειο». Γιατί μπάσκετ δεν παίζει. Κι επίσης αν δεν υπήρχε το Λαύριο (που επίσης δεν παίζει μπάσκετ της προκοπής) πιθανότατα αυτή τη στιγμή η Καρδίτσα να φάνταζε ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην υπόθεση του υποβιβασμού. Για το Λαύριο δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο απ’ όσα είχαμε γράψει την προηγούμενη αγωνιστική.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να νικήσει το Περιστέρι που παραμένει ψηλά και θα μείνει εκεί αν καταφέρει ένα 3/3 στους αγώνες του Δεκεμβρίου (Ιωνικός εντός, Κολοσσός εκτός και Προμηθέας εντός).

Το Λαύριο έκανε βέβαια τις κινήσεις του, πήρε τον Κουζέλογλου (δεν κατάφερα ποτέ να αντιληφθώ τι περίμενε τόσο καιρό κι απέρριπτε προτάσεις για να πάει τελικά στο Λαύριο…) αλλά κι έναν Αμερικανό για 7ο ξένο, έχει καθοριστικούς αγώνες μπροστά του αλλά βρίσκεται σε τέλμα. Για το Λαύριο κρίνονται πολλά, αν όχι όλα, στις δύο εβδομάδες μετά τον εκτός έδρας αγώνα με τον Άρη: Με Καρδίτσα εντός και Ιωνικό εκτός.

Ο οποίος Ιωνικός κατάφερε να νικήσει τον Απόλλωνα στη Νίκαια σε έναν αγώνα που φάνηκε το ταλέντο και η προσωπικότητα των παικτών του. Η λέξη- κλειδί προφανώς είναι η προσωπικότητα αφού ακόμα και ο Μάντζαρης που έμεινε στους τρεις πόντους ξεχώριζε μέσα στο γήπεδο. Για τον Μαυροκεφαλίδη δεν υπάρχουν λόγια, ο Χόκινς είναι εκπληκτικός, ο δε Χάμιλτον σε δύο αγώνες έχει κατά μέσο όρο 9 ασίστ!

Θα επαναλάβω για τον Ιωνικό ότι δεν ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που κανονικά πρέπει να παίξουν για την παραμονή αλλά σε εκείνο που θα διεκδικήσει τα πλέι οφ (και φυσικά την είσοδο στο final-8 του Κυπέλλου). Με μια επισήμανση: Δε φτάνει ΜΟΝΟ το ατομικό ταλέντο. Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Ο Απόλλωνας παίζει στο δικό του στυλ και δεν πιστεύω ότι θα έχει θέματα σε ό,τι αφορά στην παραμονή. Η Πάτρα είναι δυνατή έδρα ενώ κι εκτός η ομάδα του Νίκου Βετούλα διεκδικεί το καλύτερο δυνατό και είναι ανταγωνιστική. Ο Κολοσσός θριάμβευσε επί της ΑΕΚ και βρίσκεται μόνος πλέον στην 7η θέση. Για να είμαστε ειλικρινείς του άξιζε να βρίσκεται ακόμα ψηλότερα αλλά το σουτ του Μπέιτμον από το κέντρο του γηπέδου στην Καρδίτσα τον έριξε κατά μια θέση.

Στη Ρόδο φαίνεται ότι βρήκε και την ηρεμία του για το restart ο Παπαθεοδώρου κι αποκτά αυτοέλεγχο μετά την όχι και τόσο καλή του εικόνα στην ΑΕΚ όπου είχε ξεφύγει αρκετές φορές λες και βιαζόταν να καθιερωθεί. Δεν το είχε ανάγκη. Και δείχνει ότι είναι ένας ικανότατος προπονητής, που μπορεί να «χτίσει» αρχές σε μια ομάδα και να την ανεβάσει επίπεδο. Σκεφτείτε ότι ο περσινός Κολοσσός (τρίτος στην Κανονική Περίοδο) έχει απειροελάχιστες ομοιότητες με τη φετινή ομάδα και πάλι γράφει μια αξιοπρεπέστατη πορεία.

Η ΑΕΚ θα έχει αρκετά πάνω- κάτω κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ο ανταγωνισμός για την τετράδα είναι μεγάλος. Οι δύο «αιώνιοι» αναμενόμενα έφτασαν σε εύκολες νίκες.

Ο Ολυμπιακός ήταν εκπληκτικός στο πρώτο δεκάλεπτο στην Πάτρα όταν πέτυχε 39 πόντους με 10/11 δίποντα, 6/7 τρίποντα και τον Ουόκαπ να έχει 8 ασίστ (!) και πατώντας φρένο έφτασε στους 100 απέναντι στον Προμηθέα, ο δε Παναθηναϊκός πιστοποίησε ότι με τον Μπέικον είναι άλλη ομάδα καθώς πρόσθεσε την απαραίτητη ποιότητα και προσωπικότητα με τον Αμερικανό.

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τύχη αλλά σίγουρα έχει άλλους αγώνες να διεκδικήσει ενώ ο Δεκέμβριος δεν είναι εύκολος: Καρδίτσα εκτός, Ολυμπιακός εντός και ΑΕΚ εκτός.

The post Basket League 7η αγωνιστική: Στο μπάσκετ υπάρχει ένα ηφαίστειο σε λήθαργο appeared first on Basketblog.