Αρχική

ΠΣΑΠ: Οι αντιρρήσεις για τη Γ’ εθνική ερασιτεχνική

 Οι αντιρρήσεις για τη Γ’ εθνική ερασιτεχνική | onsports.grΑντίθετος είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών με τους ξένους και τα όρια ηλικίας στην Γ’ εθνική ερασιτεχνική.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ:

«1. Από την πληροφόρηση που είχαμε, διαπιστώσαμε την πρόθεσή σας να προβείτε, με αφορμή την έγκριση, κατά τη Γ.Σ. σας της 28.6.2013, των Κανονισμών σας :
α) σε θέσπιση ηλικιακών ορίων στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας και ειδικότερα στη δυνατότητα συμμετοχής στις ομάδες που θα αγωνίζονται στην ως άνω Κατηγορία δύο (2) μόνον ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των 33 ετών και
β) στη δυνατότητα συμμετοχής στις ομάδες που θα αγωνίζονται στην ως άνω Κατηγορία τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, κοινοτικών και μη.
2. Όσον αφορά την υπό (α) επιδιωκόμενη τροποποίηση είμαστε υποχρεωμένοι, όπως και κατά το παρελθόν έχουμε πράξει, να σας διατυπώσουμε την ευθεία αντίρρησή μας, αιτιολογώντας την καθόλα εύλογη, δίκαιη, θεμιτή και νομικά ορθή θέση μας.
Αποδεχόμενοι το «αυτοδιοίκητό» σας, πρέπει να τονίσουμε ότι η καλώς νοούμενη λειτουργία αυτού δεν είναι δυνατόν να αντιβαίνει σε εθνικούς και κοινοτικούς δεσμευτικούς κανόνες δικαίου, αλλά και στα διδάγματα της κοινής πείρας.
Είναι παγίως αποδεκτό και θεσπισθέν από συνταγματικές προβλέψεις, εθνικούς νόμους και το κοινοτικό δίκαιο, ότι κάθε απαγόρευση που διαμορφώνεται με βάση τη θέσπιση ηλικιακού ορίου συνιστά ευθέως μη νόμιμη διάκριση λόγω ηλικίας. Η αναμφισβήτητη αυτή παραδοχή αντιλαμβάνεστε ότι στο χώρο του αθλητισμού, που τυγχάνει και συνταγματικής προστασίας, έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Αντιλαμβάνεστε επίσης, την εν λόγω βαρύτητα στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μετά και την κατάργηση της επαγγελματικής Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας και την αναγκαστική και αιφνίδια «ερασιτεχνοποίηση» πολλών ποδοσφαιριστών.
Και εμείς αντιλαμβανόμαστε εξίσου την πρόνοια σας για τη συμμετοχή νεαρών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ωστόσο θα πρέπει να σταθμίσετε τη συρρίκνωση του ποδοσφαιρικού επαγγελματικού περιβάλλοντος προς όφελος, εκ των πραγμάτων, του ερασιτεχνικού, το συνταγματικά κατοχυρωμένο και απεριόριστο δικαίωμα κάθε ερασιτέχνη αθλητή στην άθληση, την έλλειψη ουσιαστικής θεσμικής βλάβης σας ή διακινδύνευσης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και εν τέλει την αναγκαστική αποβολή ενός άνω της ηλικίας των 33 ετών ποδοσφαιριστή, πρώην επαγγελματία ή νυν ερασιτέχνη, από το ποδόσφαιρο.
Φρονούμε ότι μια τέτοια αρνητική παρέμβαση δεν ωφελεί κανέναν απολύτως και η όποια τυχόν θεσμική ή μη ωφέλειά σας είναι δυσανάλογα μικρότερη της μεγάλης βλάβης που υφίστανται καθόλα ενεργοί ποδοσφαιριστές και το ποδόσφαιρο στο σύνολό του.
3. Όσον αφορά την υπό (β) επιδιωκόμενη τροποποίηση είμαστε υποχρεωμένοι, όπως και κατά το παρελθόν έχουμε πράξει, να σας (επανα)διατυπώσουμε την ευθεία αντίρρησή μας, αιτιολογώντας, για μια ακόμη φορά, την καθόλα εύλογη, δίκαιη, θεμιτή και νομικά ορθή θέση μας.
Αποδεχόμενοι και για την παρούσα τροποποίηση το «αυτοδιοίκητό» σας, πρέπει να τονίσουμε ότι δυστυχώς και με μια τέτοια τροποποίηση εξυπηρετείται ο κατά τα τελευταία χρόνια συστηματικώς επιδιωκόμενος «αφελληνισμός» του ελληνικού – επαγγελματικού και ερασιτεχνικού – ποδοσφαίρου.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι κάθε πρόσθετη διαφοροποίηση σε ότι έχει σχέση με τη διεύρυνση του αριθμού των ξένων παικτών στην Ελλάδα, τώρα δε και στην νέα ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική Κατηγορία, θα πλήξει άμεσα και περαιτέρω την εγχώρια παραγωγική διαδικασία για την ανάδειξη Ελλήνων νέων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι τροφοδοτούν και τις Εθνικές ομάδες.
Εμείς αποσκοπούμε και ενισχύουμε κάθε προσπάθεια που αφορά τον περιορισμό των ξένων παικτών στα εθνικά πρωταθλήματα και την εγγυημένη αριθμητική παρουσία ελλήνων γηγενών ποδοσφαιριστών. Με την παραδοχή αυτή έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να επιβληθεί στις ελληνικές ομάδες να διατηρούν στο «ρόστερ» τους συγκεκριμένο αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών δικαιουμένων να αγωνίζονται στην Εθνική Ομάδα, καθώς και να θεσπισθεί ελάχιστος αριθμός συμμετοχής Ελλήνων ποδοσφαιριστών δικαιουμένων να αγωνίζονται στην Εθνική Ομάδα στην ενδεκάδα.
Βεβαίως και επιθυμούμε τη συμμετοχή εγνωσμένης αξίας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών στα επαγγελματικά και μόνον Πρωταθλήματα, όπως και αποκρούουμε την αλόγιστη έλευση αμφιβόλου αξίας τέτοιων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι όχι μόνον δεν προσφέρουν, αλλά αποτελούν απίστευτη τροχοπέδη στην ανάδειξη και εξέλιξη νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, κυρίως δε και ερασιτεχνών.
Με την παραδοχή αυτή φρονούμε ότι μια τέτοια τροποποίηση δυστυχώς οδηγεί σε μη αποδεκτή, εκ των πραγμάτων επιλεκτική και μερική «επαγγελματοποίηση» μιας πρώην επαγγελματικής και νυν ερασιτεχνικής Κατηγορίας, συντηρεί παθογένειες τους παρελθόντος, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και εν τέλει, εμφαίνεται να μην προσδίδει κανένα απολύτως ποδοσφαιρικό όφελος σε ένα νεοσυσταθέν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον που εν τη γενέσει του οφείλει να διαφυλάξει τον εθνικό, ερασιτεχνικό και πολλά υποσχόμενο χαρακτήρα του, με εσάς ως το βασικό θεματοφύλακα και εγγυητή».