Αρχική

Πορτογαλία: Έρχεται νομοσχέδιο για φορολόγηση των «υπερκερδών» εταιρειών εμπορίας και διανομής τροφίμων

 Έρχεται νομοσχέδιο για φορολόγηση των «υπερκερδών» εταιρειών εμπορίας και διανομής τροφίμων

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προωθεί νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό συμβούλιο, για τη φορολόγηση των υπερκερδών, όχι μόνο των ενεργειακών ομίλων, αλλά και των εταιρειών εμπορίας και διανομής τροφίμων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άμβλυνση του αντίκτυπου της ανόδου του πληθωρισμού.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφή μέρους των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους διογκωμένους λογαριασμούς, η Λισαβόνα είχε εκφράσει την πρόθεσή της να επιβάλει φόρο τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη ενεργειακών κολοσσών.

Έκτοτε, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε εγείρει την πιθανότητα επέκτασης του μέτρου σε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης τροφίμων.

Όχι μόνο στην ενέργεια

«Το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουμε για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών αφορά ομίλους που δεν ανήκουν μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στον τομέα της εμπορίας και διανομής τροφίμων, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν για τα κέρδη που αποκόμισαν αδικαιολόγητα κατά την κρίση αυτή του πληθωρισμού», είχε δηλώσει στο τέλος Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της πορτογαλικής Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023.

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, «έχει σκοπό να μετριάσει τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές των προϊόντων στους προϋπολογισμούς δημοσίων οργανισμών, καταναλωτών και επιχειρήσεων».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Πορτογαλία συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 10,1% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1992, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ