Αρχική

Πενία τέχνας και trials κατεργάζεται...

Πενία τέχνας και trials κατεργάζεται...
Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
"Εμένα, οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας που εργάζομαι μου είπανε να μαζέψω παιδιά, και να τους κάνω ατομικές", μου απάντησε γνωστός μου προπονητής επαρχιακής ακαδημία στο ερώτημά μου "τι ακριβώς είναι αυτό το project που στέλνει παιδιά στο εξωτερικό".
Ο Ν., που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να αποκαλύψω τα στοιχεία του, άρχισε την εξιστόρηση της περιπέτειας
"Αλήθεια ποιος τα κατάφερε μέσω τέτοιων προγραμμάτων; Πείτε μου έναν!
Είναι απίστευτοι τυχοδιώκτες και δεν διστάζουν σε τίποτα προκειμένου να κερδίσουν χρήματα! Δυστυχώς η πενία τέχνας κατεργάζεται...", μου επεσήμανε ο νεαρός τεχνικός ο οποίος μάλιστα πρόσφατα πήρε και το πτυχίο του στην προπονητική.
"Ηρθαν μια μέρα τρεις κύριοι κουστουμαρισμένοι και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζήτησαν να συνεργαστούμε και να υπογράψουμε ένα σχετικό συμβόλαιο, με στόχο να στείλουμε για δοκιμαστικά στην Αγγλία, τα επίλεκτα παιδιά που προφανώς θα είχαν τα χρήματα να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής!
Το όλο πακέτο στοίχιζε περισσότερο από 1.500 ευρώ, κι αν υπολογίσεις και τα εισιτήρια για Αγγλία...
Στη ουσία εμείς, θα τα κάναμε όλα! Θα βρίσκαμε διαθέσιμους παίκτες η οικογένεια των οποίων θα άντεχε να στηρίξει το... όνειρο, και μετά θα τα προπονούσαμε μόνα τους με στόχο, όπως είπαμε, την τελική επιλογή για Μάντσεστερ!
Μετά, αυτοί οι κύριοι θα έρχονταν ως και καλά ειδικοί του ποδοσφαίρου να τα αξιολογήσουν. Μιας και το πρόγραμμα θα είχε μια σχετική διάρκεια, κάθε δύο μήνες θα δημιουργούσαμε, πέραν των ατομικών προπονήσεων, και εσώκλειστα τμήματα επίλεκτων, όπου το κάθε παιδί θα πλήρωνε 235 ευρώ για τρεις μέρες!
Εκεί θα τους δίδασκαν αγγλική ποδοσφαιρική ορολογία (!), και τι θα πρέπει να προσέξουν όταν πάνε στην Αγγλία για τα δοκιμαστικά!
Εννοείται πως το ταξίδι για τα δοκιμαστικά στο Μάντσεστερ θα γινόταν επίσης με έξοδα των γονιών...!
Εμένα μου ζήτησαν να κοστολογήσω τον κόπο μου για τις ατομικές, καθώς οι ίδιοι δεν εμπλέκονταν σ αυτό το στάδιο, και μετά να πληρωθώ από τα παιδιά.
Έπειτα, να τους στείλω τα λεφτά που θα μαζέψω από τα τμήματα για Αγγλία και τις ατομικές προπονήσεις για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους στην... Αθήνα!
Προσωπικά μου είπαν πως θα κέρδιζα αν κάποιο παιδί έκανε μεταγραφή στην Αγγλία...
"Καθόλου δεν ντρέπεστε; Για πόσο ηλίθιους μας περνάτε;...", τους είπα και τους έδιωξα.
Ευτυχώς οι υπεύθυνοι με άκουσαν και συμφώνησαν πως πρόκειται για καραμπινάτη αρπαχτή, όπως τόσα χρόνια άλλωστε γίνεται στη χώρα μας και κανείς δεν μιλάει...
Δυστυχώς, έμαθα πως το ίδιο πρόγραμμα και διαφημίζεται και διεξάγεται κανονικά σε πολλές ελληνικές ακαδημίες. Μίλησα με κάποιον συνάδελφο που εκπόνησε τελικά το πρόγραμμα. Πήγαν αρκετά παιδιά, πλήρωσαν όλα κανονικά, ταξίδεψαν στην Αγγλία, είδαν τα αξιοθέατα και γύρισαν πίσω... Κανείς δεν το συζητάει, καθώς θέλει να ξεχάσει το πάθημά του!
Εγώ απλά δεν συμφώνησα, γιατί ένιωσα πως θα κοροϊδέψω τους αθλητές μου και δεν μου το επέτρεψε η συνείδησή μου", κατέληξε.
Εντάξει, το θέμα έχει ξεφύγει εντελώς! Κανείς δεν ελέγχει κανέναν και ο καθένας κυριολεκτικά μπορεί να κάνει Ο,ΤΙ θέλει, παίζοντας με τα όνειρα και τις ελπίδες των γονιών!
Ατομικές προπονήσεις, ατομική βελτίωση, προπονητικά καμπ αξιολόγησης, elite camp, προεπιλογές για εξωτερικό... και πόσα ακόμη έχουν σκαρφιστεί όλοι αυτοί οι επιτήδειοι, προκειμένου να χρυσώσουν και να πουλήσουν το όνειρο... Γιατί όντως η ελπίδα είναι ισχυρό κίνητρο και κανένας γονιός δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι του παιδιού του...
Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο με είχε κάνει τότε πραγματικά να θυμώσω και να έρθω σε ρήξη με τους υπεύθυνους ακαδημίας ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, είχαν επιτρέψει να διαφημιστεί δοκιμαστικό παίκτη της ομάδας στη επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.
Η είδηση, που έκανε το γύρω του διαδικτύου, έλεγε πως θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να δοκιμαστεί στη Βέρντερ.
Το περίεργο ήταν πως ο παίκτης δεν ήταν καν επαγγελματίας στην ίδια του την ομάδα! Και ρώτησα εγώ αφελώς σκεπτόμενη:
"δηλαδή κάνει για τη Βέρντερ αλλά για εσάς όχι;" για να λάβω την απάντηση πως ο μάνατζερ που θα τον πάει, είναι φίλος μας και μας εξυπηρετεί σε άλλα..
Περιττό να πούμε πως το παιδί δεν έμεινε ούτε στην Γερμανία, αλλά εκδιώχτηκε και από την ίδια του την ομάδα, για να ψάξει να βρει αλλού ποδοσφαιρική στέγη.
Κάθε φορά που βλέπω όλα αυτά τα παιδιά να προπονούνται στα γήπεδα, μια σκέψη κυριαρχεί στο μυαλό μου:
Τι θα απογίνουν αυτά που πραγματικά έχουν ταλέντο, πραγματικά το θέλουν και μπορούν, αλλά έχουν τόσο ανίκανους και "λίγους" προπονητές να τους εξελίξουν...;
Εκεί ακριβώς πατάνε και ορισμένοι υπεύθυνοι ακαδημιών, οι οποίοι στην ουσία παραπλανούν τα παιδιά, με ψεύτικες υποσχέσεις για συμβόλαια σε Αγγλία και Μάντσεστερ!
Και δεν διστάζουν να προτείνουν "πακέτα προγραμμάτων" προκειμένου οι αθλητές να τελειοποιηθούν σε δύο μήνες και να μπορέσουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάποια θέση σε ομάδα του εξωτερικού... Άλλωστε, οι ελληνικές ομάδες "δεν πουλάνε πια", αφού δεν πληρώνουν όπως παλιότερα.
Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που θα ήθελαν να παίξουν στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ και σε άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες που ενδεχομένως μπορούν να πληρώσουν ακόμη συμβόλαια, αλλά σχεδόν όλοι θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό! Για να γλιτώσουν τη μιζέρια, όπως λένε.
Όμως, δεν γίνεται έτσι! Θυμίζω πως αρκετοί νεαροί παίκτες έχουν φύγει με προϋποθέσεις στο εξωτερικό μέσω σοβαρών διαμεσολαβητών κι έχουν γυρίσει ως αποτυχημένοι στην Ελλάδα. Είναι δύσκολες οι συνθήκες στην προπόνηση και τους αγώνες εκεί.
Κι όπως συνηθίζουμε να λέμε οι υγιώς σκεπτόμενοι, χρειάζεται να κάνεις πρώτα τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και μετά να πας στο εξωτερικό για να είσαι έτοιμος.
Ο Μήτρογλου κι ο Σωκράτης, είχαν κάνει γεμάτες χρονιές στην Α’ Εθνική. Είχαν κι άλλες παραστάσεις με την Εθνική Ελλάδας, έπαιξαν σε ευρωπαϊκά ματς με τις ομάδες του και στη συνέχεια έκαναν το βήμα παραπάνω.
Αυτά τα παιδιά που πληρώνουν "εκδρομές στην Αγγλία", πώς νομίζουν πως θα στεριώσουν έξω; Πώς το "μεταφράζουν" οι γονείς τους όλο αυτό που ίδιοι πληρώνουν;
Πληρώνοντας δεν γίνεται... Εκδρομή στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο, μπορεί να πάει ο καθένας μόνος του!
Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν γίνει προσιτά, και στο ίντερνετ μπορεί ο καθένας εύκολα να βρει που γίνονται δοκιμαστικά και να ζητήσει μέσω e-mail συμμετοχή, κρατώντας όμως μικρό καλάθι στις προσδοκίες του.
Για παράδειγμα (από τα αμέτρητα που υπάρχουν), στη σελίδα http://www.premierfootballuk.com/ μπορεί κανείς να διαβάσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως τα δοκιμαστικά κοστίζουν από 60 λίρες. Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα σας κατατοπίσει...

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου