Αρχική

ΟΙ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΝΗΣ

Ένα από τα πιο παλιά έθιμα που αναβιώνουν στην Ροδιανη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης με διάφορες παραλλαγές είναι οι Λαζαρίνες όπου παίρνουν μέρος μόνο γυναίκες.
      Ο Λάζαρος, ο φίλος του Χριστού, είναι ίσως η πιο συμπαθητική μορφή στον ελληνικό λαό και τον γιορτάζει με ποικίλες εκδηλώσεις. Το έθιμο διατηρείται με όλη την τελετουργική του μεγαλοπρέπεια. Είναι καθαρά αρχαιοελληνικό κι έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκε με την ανάσταση του Λαζάρου, προάγγελο της Ανάστασης του Κυρίου.
     Οι Λαζαρίνες στις 3 το μεσημέρι συγκεντρώνονται στο κονάκι, το σπίτι που επιλέγουν για να γίνει το γλέντι τους, το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου. Εκεί αφού φάνε φασολια, για μεσημέρι όλες μαζί, ξεκινούν για τα σπίτια του χωριού.     Πρώτα θα πανε στην εκκλησια του χωριου και θα τραγουδησουν μπροστα στην εικονα της Παναγιας......
-Καλη σου μερα Παναγια
-Καλως τις Λαζαρινες
εδω παιδευουν το Χριστο, οι ανομοι οβραιοι,
οι ανομοι και τα σκυλια και τρεις καταραμενοι
πεντε καρφια τον βαρεσαν, τα πεντε αραδα αραδα,
τα δυο βαραιν στα χερια του και τ αλλα δυο στα ποδια,
το πεμπτο το φαρμακερο, μεσ την καρδια τ αμπιγουν,
να τρεξει αιμα κι η χολη, να πληγωθει η καρδια του................
Μετα θα πανε στον παπά,  στον Πρόεδρο και στα μνήματα και ύστερα σ' όλα τα σπίτια της Ροδιανης, όπου τραγουδούν διάφορα λαζαριάτικα τραγούδια ανάλογα με την επιθυμία του κάθε νοικοκύρη, ενώ η νοικοκυρά βάζει από ένα άσπρο αυγό στο καλάθι των Λαζαρίνων .
     Όταν τελειώσουν, γύρω στις  9 το βραδυ, όλα τα μπλίκια των λαζαρίνων μαζεύονται στην πλατεία όπου στήνεται ο τρανός χορός  με λαζαριάτικα τραγούδια.Παλιότερα, οι νέοι του χωριού και οι πεθερές διάλεγαν τις νύφες από τα κορίτσια , τις Λαζαρίνες, που χόρευαν στον τρανό χορό.    Στη συνέχεια μετά τον τρανό χορό, οι Λαζαρίνες  αφού ξεκουραστούν δίνουν ραντεβού για το βράδυ στο κονάκι για γλέντι με τραγούδια, παιχνίδια και χορό, μέχρι το πρωί.