Αρχική

Νέα Υόρκη: Άνοιξε ο νέος Ελληνορθόδοξος ναός στο World Trade Center

 Άνοιξε ο νέος Ελληνορθόδοξος ναός στο World Trade Center

Πάνω από δύο δεκαετίες αφού ο μικρός Ελληνορθόδοξος ναός στο Μανχάταν καταστράφηκε από την πτώση του νοτίου πύργου του World Trade Center, ο πολύ μεγαλύτερος αντικαταστάτης της εκκλησίας εκείνης άνοιξε για το κοινό αυτή την εβδομάδα, σε ένα πάρκο πάνω από από την πλατεία μνήμης του ξαναχτισμένου κέντρου.

Ο νέος Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, είχε την πρώτη του λειτουργία την Τρίτη για τη γιορτή του Αγίου Νικολάου και ετοιμάζεται να υποδεχτεί επισκέπτες από όλες τις θρησκείες, στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για την Αμερική και τη Νέα Υόρκη», είπε ο Μιχαήλ Ψαρός, πρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου, της οργάνωσης που ανέλαβε τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκκλησία. «Καλούμε όλη την Αμερική να έρθει για επίσκεψη, να έρθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου».

[caption id="attachment_233011" align="aligncenter" width="720"] Άνοιξε ο νέος Ελληνορθόδοξος ναός στο World Trade Center Μετά από μια διαδικασία ανοικοδόμησης που διήρκεσε περισσότερες από δύο δεκαετίες, η ελληνορθόδοξη εκκλησία που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άνοιξε ξανά στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. O Ναός του Αγίου Νικολάου είναι σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, με θέα στο World Trade Center από ένα υπερυψωμένο πάρκο. (AP Photo/Mark Lennihan)VIA ASSOCIATED PRESS[/caption]

Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ενός από τα τελευταία τμήματα του ανακατασκευασθέντος συγκροτήματος του World Trade Center, κάποτε φάνταζε αμφίβολη. Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, στην οποία ανήκει το World Trade Center, συγκρούστηκαν στα δικαστήρια για τη θέση της νέας εκκλησίας πριν συμφωνήσουν στο Liberty Park, νότια του κυρίου χώρου του κέντρου. Μια τελετή έναρξης εργασιών έγινε το 2014, μα η κατασκευή σταμάτησε το 2017, όταν η Αρχιεπισκοπή έμεινε πίσω στις πληρωμές.

Οι εργασίες άρχισαν ξανά το 2020, με σκοπό να ανοίξει ο ναός έγκαιρα για την 20ή επέτειο των επιθέσεων. Αν και δεν επετεύχθη ακριβώς η προθεσμία, η εκκλησία φωτίστηκε τελετουργικά για την επέτειο πέρυσι. Ωστόσο την Τρίτη έγινε λειτουργία, υπό τις εικόνες με ήρωες της 11ης Σεπτεμβρίου, τον Χριστό και τους Αγίους.