Αρχική

Ημερίδα για τις Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά στο Αρχαΐολογικό μουσείο Αΐανης

Ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οι Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη
στις Λαζαρίνες, το μοναδικό ανοιξιάτικο λαικό δρώμενο με αρχαιοελληνικές ρίζες που αναβιώνει κάθε χρόνο στα περισσότερα χωριά του Τσιαρτσιαμπά, το Σαββατοκύριακο των Βαΐων και η διοργάνωση πραγματοποιείται με στόχους την ουσιαστικότερη στήριξη του εθίμου σε επιστημονικό επίπεδο και την καλύτερη προετοιμασία του φακέλου ένταξής του στην παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο,  16 Απριλίου 2016 με ώρα έναρξης

τις 14.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, γιατί είναι  ο χώρος που εκφράζει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το κοινό διαχρονικό πολιτιστικό απόθεμα της Ελιμιώτιδας Γης.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με επτά πολιτιστικούς συλλόγους που αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο των Λαζαρίνων στην πρώην επαρχία Τσιαρτσιαμπά του Δήμου Κοζάνης.  Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν ενεργά οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αιανής «Πρόοδος», Αγίας Παρασκευής «Αγία Παρασκευή», Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης», Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας», Λευκοπηγής «Μέγας Αλέξανδρος», Μεταμόρφωσης και Σύλλογος Γυναικών Ροδιανής «Η Ωραία Ελένη».
Την ημερίδα στηρίζουν επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουν με εισηγήσεις:
  • Βούλα Λαμπροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
  • Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.
  • Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Πρόεδρος του Τμ. Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας μαζί με τη φοιτήτρια Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα Λαζαριάτικα τραγούδια και χορούς, αφηγήσεις και παρουσιάσεις  του εθίμου,  μερικές αναπαραστάσεις της τελετουργίας του , εδέσματα.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη