Αρχική

Διψήφια η μείωση, σύμφωνα με ενδείξεις, στα τιμολόγια του ρεύματος

Διψήφια η μείωση, σύμφωνα με ενδείξεις, στα τιμολόγια του ρεύματος

Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ανεβάσουν τους νέους τιμοκαταλόγους έως τις 20 Νοεμβρίου ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει νέα μείωση, πιθανότατα διψήφια.

"Σηματωρός" η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία στο πρώτο 15νθήμερο έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20% συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, η μέση τιμή χονδρικής έχει υποχωρήσει στα 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο που η μέση τιμή του ρεύματος πέφτει σε τέτοια επίπεδα κάτι που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπάρχουν πλέον σοβαρές πιθανότητες ο πληθωρισμός για την ηλεκτρική ενέργεια να… μηδενιστεί. Το ρεύμα δεν θα είναι φθηνό, αλλά τουλάχιστον θα έχει σταθεροποιηθεί η τιμή του.

Αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά τα επόμενα 24ωρα, οι πάροχοι θα ρίξουν ακόμη περισσότερο τα τιμολόγια ενδεχομένως και κάτω από τα 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Νοέμβριο, τα τιμολόγια λιανική κινήθηκαν στην περιοχή των 35-40 λεπτών με τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς –τη ΔΕΗ- να χρεώνει προς 40 λεπτά τη μια κιλοβατώρα. Αυτά τα τιμολόγια, ορίστηκαν με τιμή χονδρικής του ρεύματος στα 235 ευρώ. Τώρα που η τιμή έχει υποχωρήσει κατά περίπου 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι εύλογο να ακολουθήσουν και τα τιμολόγια λιανικής.

Θα ακολουθήσουν φυσικά την πτωτική τάση και οι επιδοτήσεις. Αν η ΔΕΗ υποχωρήσει στα 33 λεπτά ανά κιλοβατώρα –αυτή τη στιγμή είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο- θα υπάρξει αποκλιμάκωση της επιδότησης στα 17 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι η τιμή λιανικής θα διαμορφωθεί στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσα νοικοκυριά καταναλώνουν έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

Φθηνότερη, στα 11 λεπτά, θα είναι η χρέωση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου ενώ πάνω από 20 λεπτά θα κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα για όσους ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Σημαντική μείωση της επιβάρυνσης, θα δουν οι επαγγελματίες καθώς εκεί τα ποσοστά επιδοτήσεων είναι μικρότερα συγκριτικά με τα νοικοκυριά οπότε η πτωτική τάση των τιμών, αποτυπώνεται στα τιμολόγια.