Αρχική

Διακοπές ρεύματος: Αποζημιώσεις για διακοπές άνω των 72 ωρών

 Αποζημιώσεις για διακοπές άνω των 72 ωρών

Αποζημιώσεις λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων σε γεωγραφικές περιοχές που έχουν μέχρι 1 εκατ. παροχές

Την καθιέρωση αποζημιώσεων στους καταναλωτές που μένουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες επιχειρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΡΑΕ και ο Διαχειριστής έδωσαν σε δημόσια διαβούλευση σήμερα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δύο προτάσεις που προβλέπουν τις αποζημιώσεις των καταναλωτών από πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, περιορίζει την πρόταση του στις αποζημιώσεις για εκτεταμένες διακοπές μόνο λόγω φυσικών φαινομένων και εφόσον πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές που έχουν μέχρι 1.000.000 παροχές. Δηλαδή οι αποζημιώσεις δεν θα ενεργοποιούνται σε περιοχές με περισσότερες παροχές.

Αντίθετα η πρόταση της ΡΑΕ που εκπόνησε ομάδα εργασίας του ΑΠΘ εισηγείται αποζημιώσεις για πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης πάνω από 8 ώρες και ανεξάρτητα από το λόγο πρόκλησης. Δηλαδή είτε πρόκειται για βλάβη είτε για ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι αποζημιώσεις της Αρχής φτάνουν στη χαμηλή τάση ακόμη και τα 80 ευρώ αν οι διακοπές διαρκέσουν 21 ώρες.

Τα ποσά

Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπει πως τα ποσά που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές θα δίνονται όταν σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων.

Ο Διαχειριστής βάζει ως πλαφόν μη καταβολής αποζημίωσης τις διακοπές που διαρκούν έως τρεις ημέρες. Πάνω από τις 72 ώρες εισηγείται για τους οικιακούς καταναλωτές μόλις 6 ευρώ κι εφόσον η διάρκεια της διακοπής είναι μέχρι 96 ώρες.

Η αποζημίωση αυξάνεται στα 8 ευρώ για διάστημα 96 έως 120 ώρες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ βάζει επίσης ανώτατο όριο στο ύψος της αποζημίωσης τα 2.000 ευρώ και όπως προαναφέρθηκε οι αποζημιώσεις θα δίνονται εφόσον οι εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης δεν αφήνουν στο σκοτάδι πάνω από 1 εκατομμύριο παροχές.

Με πιο απλά λόγια η πρόταση του Διαχειριστή αφήνει εκτός μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΟΤ