Αρχική

Βελβεντό: Ο γοητευτικός προορισμός στο νομό Κοζάνης

 Ο γοητευτικός προορισμός στο νομό Κοζάνης

Με τη φύση να το έχει προικίσει αφειδώς, ο επισκέπτης που θα βρεθεί εδώ εντυπωσιάζεται με το τοπίο και τις εικόνες που αντικρίζει, μην μπορώντας να αντισταθεί στον πειρασμό να το ανακαλύψει εκ των έσω. Το Βελβεντό συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από την Κοζάνη, και ο καθένας που το επισκέπτεται να του αναγνωρίζει αρκετά θετικά στοιχεία ώστε να το συμπεριλάβει στη λίστα με τους αγαπημένους του ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Η φύση, μάλιστα, «στεφανώνει» την πόλη με όλους τους πιθανούς τρόπους:

Από τη μία είναι τα Πιέρια Όρη, που απλώνουν την επιβλητική σκιά τους, από την άλλη η λίμνη Πολυφύτου και ο ποταμός Αλιάκμονας. Και στην περιοχή του Βελβεντού, ο ταξιδιώτης θα απολαύσει την περιήγηση στο μεγαλείο της φύσης, με το φαράγγι και τον κρυφό καταρράκτη της περιοχής που συγκλονίζουν.

[gallery size="medium" ids="241107,241108,241109"]

Στενά δρομάκια, παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και πετρόκτιστα σπίτια, αυλές ανθοστόλιστες, όμορφες πλατείες, πηγές με γάργαρο παγωμένο νερό από τα Πιέρια, βυζαντινές εκκλησίες, είναι όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό του Βελβεντού με την πλούσια ιστορία.

Τον επισκέπτη καλωσορίζει η εκκλησία του Αγίου Μηνά, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες δεκάδες εκκλησίες και ξωκλήσια, εκ των οποίων κάποια έχουν χαρακτηριστικά διατηρητέα μνημεία. Στο «αρχοντικό Κώνστα» λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο με πολύτιμα εκθέματα από την ιστορία και την παράδοση της πόλης.

[gallery size="medium" ids="241106,241105,241104"]

Προσεγμένοι ξενώνες και ξενοδοχεία περιμένουν να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πλούσια «δώρα» της κοζανίτικης γης, τσίπουρο και κρασί στα οινοποιεία της περιοχής αλλά και, ανάλογα με την εποχή, τα περίφημα ροδάκινα Βελβεντού και τα ντόπια μήλα.

Γνωριμία με το μεγαλείο της φύσης στην ευρύτερη περιοχή

Το Βελβεντό μπορεί να αποτελέσει ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στον νομό Κοζάνης. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν το φαράγγι «Σκεπασμένο» με τα πλατάνια, τις φυσικές λίμνες, τους απόκρημνους επιβλητικούς βράχους αλλά και τον ομώνυμο άγνωστο στο ευρύ κοινό καταρράκτη. Η θέα από το παρατηρητήριο θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό περιπατητή, ενώ ευκαιρία για πολλές δραστηριότητες προσφέρει και η λίμνη Πολυφύτου με την εντυπωσιακή γέφυρα στα Σέρβια.

Πηγή: newsbeast.gr