Αρχική

«Qatar Gate»: Γιατί όλα τα σκάνδαλα καταλήγουν σε… gate;

 Γιατί όλα τα σκάνδαλα καταλήγουν σε… Gate;

Η λέξη «gate» μεταφράζεται στα ελληνικά ως «θύρα» ή «πύλη», ωστόσο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον ως... κατάληξη - προκειμένου μια συγκεκριμένη λέξη να μετατραπεί σε σκάνδαλο!

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κατάρ που από εμιράτο της Μέσης Ανατολής, με το gate μετατρέπεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο χρηματισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το BBC μας εξηγεί πως φτάσαμε μια λέξη που δεν έχει καμία σχέση με τα σκάνδαλα να έχει μετατραπεί σε συνώνυμο του σκανδάλου.

Όλα ξεκίνησαν με το Watergate, που στην πραγματικότητα είναι ένα κτιριακό συγκρότημα στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, βέβαια, είναι και ένα από τα πιο διάσημα σκάνδαλα της ιστορίας των ΗΠΑ, που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Νίξον.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1972 στις ΗΠΑ μετά από μια διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων «Γουότεργκεϊτ» στην Ουάσιγκτον.

Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, το οποίο οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση. Λόγω του σκανδάλου παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα, από τους οποίους 48 βρέθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεδρίας Νίξον.

Το εν λόγω σκάνδαλο συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε ένα χρόνο η λέξη χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ από τα ΜΜΕ της χώρας, που έφτασε να… γίνει συνώνυμη του σκανδάλου.

Το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα επόμενου gate σκανδάλου, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, είναι τον Αύγουστο του 1972 στο National Lampoon: «Υπάρχουν επίμονες φήμες στη Ρωσία για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Εμπλεκόμενοι στο ‘Volgagate’ είναι μια ομάδα φιλελεύθερων αξιωματούχων». Ακολούθησε το το «Winegate» το 1973 στη Γαλλία και μετά σειρά άλλων σκανδάλων.