Αρχική

«Όσοι σύλλογοι δεν πληρώνουν, μένουν εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων»! -Οφειλές 30.000 ευρώ από αθλητικούς συλλόγους στον ΟΑΠΝ

Με αιχμές προς την προηγούμενη δημοτική αρχή για την έλλειψη απολογισμού ως προς τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά με την πεποίθηση πως αυτές θα χρησιμοποιούνται από όλους με την αρχή της ανταποδοτικότητας, (ως συνέπεια της οποίας θα είναι οι σύλλογοι που δεν πληρώνουν να μένουν εκτός γηπέδων), πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δημαρχείο Κοζάνης η συνέντευξη τύπου του δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη και των στελεχών του ΟΑΠΝ για τo Πρόγραμμα Χρήσης και Λειτουργίας των Κλειστών Δημοτικών Γυμναστηρίων.


Μάλιστα, όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, το χρέος των συλλόγων αγγίζει τις 30.000 ευρώ προς τον οργανισμό, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί. Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει ο δήμος Κοζάνης στον μαζικό αθλητισμό, προσπαθώντας να αυξήσει τις ώρες κοινού τόσο στο Κολυμβητήριο όσο και στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Τέλος, όπως σημειώθηκε η κατανομή των ωρών χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, προέκυψε από ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης .
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης: “Η διοίκηση του ΟΑΠΝ ανέλαβε το φορτίο να ξεκινήσει μια προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπονώντας ένα σχεδιασμό χρήσης και διαχείρισης των αθλητικών χώρων με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση, η οποία δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική. Πολλά τα προβλήματα, λίγοι οι πόροι. Δεν υπήρχε σωστός προγραμματισμός και αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησης, ώστε οι σύλλογοι που συμμετέχουν και λειτουργούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να προκύπτουν μέσα από μια αντικειμενική διαδικασία. Προέκυψε ένα αποτέλεσμα μετά από διαβούλευση. Αυτή είναι η αρχή, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας, τη βελτίωση και τη δίκαιη κατανομή των ωρών λειτουργίας. Επίσης, στόχος μας είναι η πρόσβαση από πολύ περισσότερους πολίτες και κυρίως η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Μάλιστα αυξήθηκε ο χρόνος για τον μαζικό αθλητισμό, στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής του δήμου” κατέληξε ο δήμαρχος.
Σε ό,τι αφορά το αντίτιμο που πληρώνει ο πολίτης αλλά και οι σύλλογοι για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη θα πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός ανταποδοτικότητας ώστε να προβλέπονται κάποια έσοδα από τη χρήση. Το ποσό καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των εξόδων λειτουργίας, ενώ υπάρχουν ήδη αυξημένα χρέη από το παρελθόν, από τη χρήση περασμένων ετών. Το μεγάλο χρέος του οργανισμού είναι προς τη ΔΕΥΑΚ από τη χρήση της τηλεθέρμανσης, ενώ όπως σημείωσε ο δήμαρχος: “Ο ΟΑΠΝ θα πρέπει να προβεί σε ένα διακανονισμό με τη ΔΕΥΑΚ ώστε μακροπρόθεσμα να αποπληρώνεται το χρέος”.
Στην ερώτηση για το αν δεν θα επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους συλλόγους που δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή απάντησε πως “από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπάρχει ένα χρέος από τους συλλόγους για τη χρήση των αθλητικών χώρων, περίπου 30.000 ευρώ, που αφορούν παρελθόντα έτη (2013-2014)”. Η πρόταση προς το Δ.Σ. του ΟΑΠΝ θα είναι τα παλαιά χρέη των συλλόγων να αποπληρωθούν από τους συλλόγους, να γίνει διακανονισμός και να υπάρξει η δυνατότητα έκπτωσης για όποιον τα προκαταβάλει. “Όποιος δεν τηρεί το πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογραφεί με ον οργανισμό θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να του ανακοινώσουμε ότι δεν μπορεί να είναι πλέον χρήστης των αθλητικών εγκαταστάσεων”. Αιχμές υπήρξαν επίσης για την προηγούμενη δημοτική αρχή, λέγοντας πως δεν υπήρξε οικονομικός απολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα των εγκαταστάσεων, τα έξοδα συντήρησης, αλλά και ένας τεχνικός απολογισμός.
Βαρύτητα στο μαζικό αθλητισμό – Τι γίνεται με κολυμβητήριο
Ο Δήμος, επίσης, δίνει βαρύτητα στο μαζικό αθλητισμό. Όπως σημείωσε ο Σπύρος Σαπρίκης, μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΠΝ: “Δώσαμε βαρύτητα στο μαζικό αθλητικό, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και φυσικά στον επαγγελματικό αθλητισμό. Από τον Ιούνιο κάναμε απολογισμό, συγκεντρώσαμε οργανογράμματα, ζητήσαμε απαντήσεις και πήραμε πολύ λίγες, “βαδίζοντας στα τυφλά”. Είχαμε συναντήσεις με συλλόγους και συντάξαμε ένα προσχέδιο, το οποίο διανεμήθηκε στην πρώτη διαβούλευση. Μας δόθηκαν υπομνήματα από τους συλλόγους και καταλήξαμε στο οριστικό σχέδιο. Μια πρωτόγνωρη δουλειά, με αντικειμενικά κριτήρια χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Βάση της μοριοδότησης βγήκαν τα ποσοστά χρήσης από όλα τα αθλήματα, προς όφελος του μαζικού αθλητισμού (ποσοστό χρήσης πάνω από 15%, στα πέντε κλειστά γυμναστήρια)”.
Να σημειωθεί πως ο ΟΑΠΝ θα προσλάβει δύο γυμναστές (κολύμβηση και μαζικό), ενώ το αμέσως επόμενο κομμάτι που θα παρέμβει ο δήμος είναι να γίνουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού στα κλειστά γήπεδα των τοπικών διαμερισμάτων.
Επίσης, στο κολυμβητήριο ξεκίνησε και το τμήμα AquaAerobic, ενώ όπως τονίστηκε, θα διερευνηθούν οι ώρες κοινού (που είναι στο σύνολο 23 εβδομαδιαίως). Στο κολυμβητήριο υπάρχει πρόβλεψη για ΑμΕΑ (δωρεάν είσοδος), κάρτα για πολύτεκνους, και κάρτα για 37 επισκέψεις έναντι 37 ευρώ για το κοινό, όπως και 2 ευρώ ανά μεμονωμένη επίσκεψη. Σε ό,τι αφορά τους Personaltrainers, υπήρξε ένα καθεστώς αναρχίας, και από τα 15 άτομα που υπήρξαν  μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, μόνο οι επτά έχουν νόμιμη εκπροσώπηση.
Σε ό,τι αφορά το αντίτιμο που καταβάλουν οι σύλλογοι για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων: Η κολύμβηση πληρώνει 1000 ευρώ το μήνα (συνεπής στις υποχρεώσεις) και για τους άλλους χώρους: 4.5 ευρώ την ώρα στο ΔΑΚ, 3.5 ευρώ την ώρα στο Λιάπειο και 3 ευρώ την ώρα για τα υπόλοιπα κλειστά στάδια.
prlogos.gr