Αρχική

«Ταυτόχρονες» κάλπες σε Τουρκία και Ελλάδα;

«Ταυτόχρονες» κάλπες σε Τουρκία και Ελλάδα;

Τα σενάρια που κερδίζουν έδαφος τις τελευταίες ημέρες

Αντίστροφα έχει ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος σε Ελλάδα και Τουρκία για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, με δεδομένο πως οι δύο χώρες θα οδηγηθούν στις κάλπες προτού ολοκληρωθεί -έστω και για κάποιους μήνες- η θητεία των κυβερνήσεών τους, το σενάριο των «παράλληλων» εκλογών συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.

Η 14η Μαΐου της Τουρκίας

Στη γειτονική χώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει «στοχεύσει» στην 14η Μαΐου, ημερομηνία την οποία αναφέρει συχνά-πυκνά σε ομιλίες του. «Όπως ο αείμνηστος Αντάν Μεντερές νίκησε στις εκλογές στις 14 Μαΐου του 1950 με το σύνθημα ‘φτάνει πια τον λόγο τον έχει το έθνος’. Έτσι και τώρα το 2023 θα πούμε ‘η απόφαση και η λόγος είναι του έθνους. Μαζί θα φτάσουμε στη νίκη» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος προ ημερών, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια.

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε πως «φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

Αναλυτές υποστηρίζουν πως με τη δήλωσή του αυτή ο Ερντογάν προϊδεάζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας του για πρόωρες κάλπες, πιέζοντας την αντιπολίτευση να ορίσει ταχύτερα υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Σημειώνεται πως ο συνασπισμός κομμάτων που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον κοινό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον τούρκο πρόεδρο στις κάλπες.

Ο Απρίλιος της Ελλάδας

Στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την Κυριακή πως οι πρώτες εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο και οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά.

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει, προσώρας, έδαφος είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου και η δεύτερη, με τον νέο εκλογικό νόμο, στις 14 ή στις 21 Μαΐου.

Το «επικίνδυνο» διάστημα

Σε περίπτωση που ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Τουρκία διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, το πιθανότερο είναι να μην αναδειχθεί νικητής, καθώς απαιτείται το 50% συν ένα των ψήφων, όπερ σημαίνει ότι η χώρα θα οδεύσει σε επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα αργότερα.

Το διάστημα, λοιπόν, αυτό -εφόσον όλα κυλήσουν βάσει του ανωτέρω σχεδιασμού- θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο από αναλυτές οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν «απρόβλεπτο» και δεν αποκλείουν ενδεχόμενη επιθετική κίνησή του επί του πεδίου.

Όπως λένε, υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσουν ούτως ή άλλως κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής τακτικής του Ερντογάν -με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και την ανάγκη λήψης κρίσιμων και γρήγορων αποφάσεων στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή κατά την οποία η εκλογολογία έγινε βασικό στοιχείο της πολιτικής καθημερινότητας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι καθοριστικής σημασίας παράμετρος για τον χρόνο των εθνικών εκλογών ήταν και παραμένει η ένταση με την Τουρκία και η συνεχής απειλή μίας νέας κρίσης στο Αιγαίο ή και αλλού.

Αιτία προβληματισμού, πάντως, είναι και το ευρύτερο διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων (περίπου 30-40 ημέρες) κατά το οποίο η Ελλάδα θα κυβερνάται -λόγω της απλής αναλογικής- από υπηρεσιακή και όχι πολιτική κυβέρνηση. Ως προς αυτό, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν προ ημερών στο «Βήμα της Κυριακής» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμένει έως ότου έχει χειροπιαστά στοιχεία για τον χρόνο των εκλογών στην Τουρκία προτού λάβει και ανακοινώσει τη δική του απόφαση.