Αρχική | Ιστολόγια | Το ιστολόγιο του/της lefteris

Εκανε το χρέος της Ελλάδα-Λουξεβρούργο 2-1

Εκανε το χρέος της

Από την πρώτη στιγμή που τελείωσε το παιχνίδι με την Λετονία, το σύνθημα στα χείλη των ανθρώπων της εθνικής μας ομάδας ήταν ένα. Νίκη με κάθε τρόπο απέναντι στο Λουξεμβούργο, οι παίκτες του οποίου μόνο για τουρισμό δεν θα έρθουν. Εξάλλου, κάπως έτσι το αντιμετώπισε και η Ελβετία τη δεύτερη αγωνιστική και το πλήρωσε με εντός έδρας ήττα (1-2). Η Ελλάδα όμως ήταν αυτή που έπρεπε και με τη νίκη της 2-1, κέρδισε το ένα από τα οκτώ εισιτήρια για τα μπαράζ, εκεί όπου σε ένα μήνα περίπου, θα διεκδικήσει την παρουσία της στα τελικά του Μουντιάλ, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το καλοκαίρι του 2010.

Η νίκη μπορεί να ήρθε σχετικά ξεκούραστα, ή τουλάχιστον έτσι να φάνηκε, δεν συμβάδισε όμως και με την εικόνα του αγώνα. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς μπορεί οιν διεθνείς μας να μην απειλήθηκαν ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος -εκτός από το καλό σουτ του Κιτένζ στο 25'-, πέρασαν όμως 30 ολόκληρα λεπτά για να γίνει μια φάση. Ακόμα και έτσι όμως, η πρώτη ουσιαστική επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στα καρέ του Ζουμπέρ, συνοδεύτηκε και από το προβάδισμα για την ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ.

Ηταν η κεφαλιά του Τοροσίδη έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη, που έβαλε την εθνική σε ρόλο οδηγού. Τρία λεπτά αργότερα μάλιστα, με παρόμοιο σχεδόν τρόπο, έγινε και το 2-0. Ο Καραγκούνης και πάλι εκτέλεσε -αυτήν τη φορά φάουλ από αριστερά- και ο Γκέκας έκανε ότι και ο Τοροσίδης λίγο πριν, κάνοντας εύκολα το 2-0. Από το πρώτο μέρος, ξεχώρισαν οι αλλαγές του Ρεχάγκελ με τους Σηφάκη και Φωτάκη (αντικαταστάθηκε στο 46` από τον Πλιάτσικα) να ντεμπουτάρουν με το εθνόσημο, ενώ σημαδεύτηκε και από τον τραυματισμό του Κυργιάκου στην εκπνοή, με τον Μόρα να αντικαθιστά το "αλάνι".

Σαν να μην έγινε ποτέ...
Στο δεύτερο μέρος δεν υπήρξε κάτι το συγκλονιστικό, με την εθνική απλά να διαχειρίζεται αυτό που είχε ήδη κατακτήσει πριν την ανάπαυλα και το Λουξεμβούργο να μην μπορεί να δημιουργήσει φάση και μοιραία να προσπαθεί απλά να ανακόψει το παιχνίδι της αντιπάλου του.

Σημεία αναφοράς η αποβολή του Παγιάλ στο 58` με δεύτερη κίτρινη για χτύπημα στον Σαλπιγγίδη και η μεγάλη ευκαιρία με τον τελευταίο να περνάει και τον Ζουμπέρ στο 75`, αλλά να πλασάρει στο δεξί κάθετο δοκάρι του. Αξια αναφοράς και η συμμετοχή του Νίνη, που αντικατέστησε τον Βύντρα επτά λεπτά πριν το τέλος. Στο 87` και ο Πλιάτσικας αποχώρησε τραυματίας, λόγω χτυπήματος, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκλεισε το σκορ σκοράροντας σε... λάθος τέρμα και γράφοντας άθελά του βέβαια, το 2-1 με αυτογκόλ.
Παναγιώτης Κατηφόρης