Αρχική | Ιστολόγια | Το ιστολόγιο του/της alexandros

ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τέσσερα σημαντικά θέματα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που έγινε στο Κοβεντάρειο της Κοζάνης και στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ε.Π.Σ. Κοζάνης.

Τέσσερα θέμα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αλλά σχετικά με το ποδόσφαιρο και γενικότερα με τον αθλητισμό.

 

Τα τέσσερα θέματα και οι ομιλητές ήταν τα εξής:

-Διαχείριση Ήττας με εισηγητή ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ Προπονητή ποδοσφαίρου UEFA – pro,
-Εργοφυσιολογία , Αξιολόγηση & Προγραμματισμός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με εισηγητή τον ΑΝΤΩΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Καθηγητή φυσικής αγωγής Msc με εξειδίκευση στην Εργοφυσιολογία και Αθλητική διατροφή από το Ludwig Maximilians universitat Munchen .
-Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε χώρους άθλησης με εισηγητή τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΚΟΥΡΤΣΑ Διασώστη - Εκπαιδευτή ΕΚΑΒ  Δ/ντη  Προγραμμάτων Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και επιστημονικός Συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων.
Υπάρχουν ευθύνες των Διαιτητών και των Μ.Μ.Ε. για τα φαινόμενα βίας στους Αθλητικούς χώρους;> με εισηγητή τον ΠΕΡΙΚΛΗ  ΒΑΣΙΛΑΚΗ Σύμβουλο Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού  Αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού και Πρώην Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.).

Η ανάπτυξη των θεμάτων έγινε παρουσία ανθρώπων του ποδοσφαίρου, διαιτητών, παραγόντων, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων.

Οι ευθύνες των διαιτητών και των Μ.Μ.Ε. για τα φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους ήταν το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο Περικλής Βασιλάκης ο οποίος δήλωσε «το σημαντικό είναι ότι γίνεται η ημερίδα. Επίσης το σημαντικό είναι ότι αυτοί που διοργανώνουν την ημερίδα σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να είναι θέματα αποκλειστικά και μόνο ποδοσφαίρου ή κανονισμών διαιτησίας, είτε άλλων σχετικά θεμάτων και εμπλούτισαν αυτή την ημερίδα για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι το ποδόσφαιρο μόνο κανονισμοί, αλλά είναι και άλλα θέματα. Και το θέμα αυτό το οποίο θα ασχοληθώ είναι το ζήτημα της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και κατά πόσο έχουν ευθύνη τα Μ.Μ.Ε. και οι αποφάσεις των διαιτητών. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα βγει μετά από την τοποθέτηση τη δική μου και είναι ότι υπάρχει και στους μεν και στους δε. Βέβαια δεν είναι αυτό το ποσοστό που πολλοί λένε στους διαιτητές. Γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν Μ.Μ.Ε. εξαιρετικά όπως και εξαιρετικοί διαιτητές. Αλλά από την άλλη υπάρχουν και κακοί διαιτητές που κάνουν τραγικά λάθη αλλά και Μέσα που σκέφτονται πως θα καλύψουν κάποιες τυχόν ελλείψεις ομάδων και παραγόντων».

Η αξιολόγηση και ο προγραμματισμός στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Αντώνης Γρηγοριάδης που δήλωσε «δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονο ποδόσφαιρο αν δεν υπάρξει προγραμματισμός και δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός αν δεν υπάρξει αξιολόγηση. Είναι ένα τρίπτυχο το οποίο είναι απαραίτητο και χωρίς αυτό δεν μπορεί να μιλάμε ούτε για σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά ούτε να λέμε ότι έχουμε σύγχρονους αθλητές και σύγχρονες ακαδημίες και σύγχρονο υλικό. Γιατί είναι ο ποδοσφαιριστής είναι ένα υλικό που πρέπει να το πλάσουμε και το κάνουμε ένα σούπερ αθλητή. Και πίσω από ένα σούπερ αθλητή κρύβεται η εργοφυσιολογία».

Ο Νικόλαος Γκούρτσας με τη σειρά του δήλωσε «τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά ατυχή περιστατικά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και σήμερα θα ειπωθούν κάποιοα απλά πράγματα που ο καθένας που βρίσκεται δίπλα στο τραυματία να μπορέσει να τα εφαρμόσει άμεσα για να τον βοηθήσει. Δυστυχώς τα γήπεδα πέραν από αυτά της μεγάλης κατηγορίας στερούνται βασικών υποδομών παροχής πρώτων βοηθειών.

Τέλος ένας παλιός γνώριμος στην Κοζάνη ο προπονητής Περικλής Αμανατίδης είπε «θα πρέπει να γυρίσουμε το ποδόσφαιρο στη βάση και στην υποδομή, πράγμα που απαιτεί μια παιδεία που φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει. Αυτό θα μας γυρίσει στην ποιότητα και θα πάει σύμφωνα και με την εποχή ότι η περισσότερη δουλειά, η πίστη στις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, το γύρισμα της ματιάς μας ξανά στις αλάνες, στα σχολεία στο παιδικό αθλητισμό, στις υποδομές  θα ξαναγεννήσουν τη κοινωνία μας συνολικά, όπως και το ποδόσφαιρο».

Η ημερίδα εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Ε.Π.Σ. Κοζάνης για ενημέρωση και επαφή με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, θα συνεχίσουν να γίνονται για να προσφέρει η Ένωση κάτι διαφορετικό στο κόσμο.

Συντονίστρια εκδήλωσης ήταν δημοσιογράφος Βάσω Ανουλίδου